În actuala legislaţie tranzitul prin Ungaria este permis cu condiţia ca în decurs de 24 de ore, persoana care trece prin ţară, să iasă de pe teritoriul ungar şi să nu prezinte simptome specifice infecţiei cu Covid-19. De asemenea, călătorul trebuie să dovedească că are asigurată intrarea în ţara spre care se face tranzitul.
La prima vedere această lege pare a fi etică, în special în contextul actual când fiecare ţară încearcă să ia măsuri de prevenire a răspândiri virusului Covid-19. Iniţial lasă impresia că poţi să-ţi dovedeşti scopul deplasării şi ţara de destinaţie prin prezentarea unei chitanţe de la agenţia de turism că ai o călătorie rezervată în acea ţară sau o dovada că ai rezidenţă în străinătate, depinde de la caz la caz.
În realitate, lucrurile nu stau aşa cum par. În lege nu se precizează exact ce documente pot fi prezentate, deci este la libera interpretare a Poliţiei de Frontieră Ungare ce documente consideră că arată “fără echivoc” scopul şi destinaţia călătoriei.
Ungaria ne umileşte cetăţenii
Orice persoană care vrea să treacă graniţa României prin Vama Borş şi Vama Valea lui Mihai, este lăsată de Poliţia de Frontieră Română să treacă. Totuşi, când ajungeau la Poliţia de Frontieră a Ungariei, aceştia erau puşi să aştepte ore întregi pentru verificări adiţionale.
După timpul lung de aşteptare la graniţa Ungariei, românilor li se cere să prezinte un contract de muncă în original eliberat de un angajator din ţara spre care tranzitează. Nu acceptă acte de rezidenţă în ţara în care vrei să te deplasezi, nu acceptă să treacă familii cu copii care merg către destinaţia de vacanţă sau pentru alte urgenţe care necesită prezenţa lor acolo.
Nu toate călătoriile către alte ţări sunt motivate printr-un contract de muncă. Cum dovedeşti că vrei să participi la o expoziţie sau că vrei să-ţi cumperi un teren? Sau că ai o cabană la munte în altă ţară şi vrei să mergi în vacanţă acolo. Sunt multe exemple de situaţii în care cetăţeanul român trebuie să ajungă în străinătate şi nu are de unde să prezinte un contract de muncă.
Pe deasupra, dacă românul nu poate să producă contractul de muncă, este întors înapoi în România, după ore în care a fost obligat să aştepte. Întradevăr legea Ungariei zice că “persoanele aflate în tranzit să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.“ Dar poliţişti de frontieră nu acceptă alte documente în afara contractului de muncă, nimic.
Trebuie precizat faptul că aceste evenimente se întâmplă doar în cazul persoanelor care fac tranzit şi doar la punctele de trecere a frontierei Vama Borş şi Valea lui Mihai. Poliţia de Frontieră Română nu pare să-i intereseze faptul că români pe care ei îi lasă să treacă sunt întorşi înapoi în ţară, deşi au primit mai multe plângeri legate de aceste nereguli.
Autorităţile române închid ochii
După o săptămână în care Poliţia de Frontieră Română a cercetat problema semnalată au trimis un răspuns. Ei spun că, din punctul lor de vedere nu se întâmplă nimic în afara reglementările în vigoare şi că ei lasă să treacă cetăţenii români fără să impună restricţii. Nu au fost întrebaţi de comportamentul Poliţiei de Frontieră Română, ci ce face Poliţia de Frontieră Ungară. În continuare mai spun că ei nu pot fi traşi la răspundere pentru ce fac unguri cu graniţele lor şi să-i întrebăm pe ei de ce fac pun această condiţie.
Revoltător! Ungaria ne umileşte cetăţenii la graniţă. Autorităţile române închid ochii
24 aprilie 2021
(452 vizualizări)
Mai amintesc faptul că în contextul actual ţările membre ale Uniunii Europene adoptă diferite strategii de combatere a răspândirii virusului Covid-19 şi că este normal ca unele state să efectueze verificări suplimentare la intrarea în ţară, relatează gazetadecluj.ro
Din aceeaşi categorie:
Mai multe fonduri europene pentru construcţia de autostrăzi în România
(21 noiembrie 2014)
76 vizualizări
A fost confirmat primul caz de infectare în rândul elevilor. Copilul a fost testat marţi
(11 februarie 2021)
47 vizualizări
Incendiu violent la Spitalul de copii „Sf. Maria” din Iaşi. Flăcările au cuprins cel puţin un salon
(22 iunie 2021)
62 vizualizări
Funeraliile Reginei Ana:Mii de oameni au asistat la slujba de la Curtea de Argeş
(13 august 2016)
516 vizualizări
Zeci de persoane au fost prinse cu droguri la un festival din Buşteni
(17 august 2022)
32 vizualizări
De astăzi, medicamentele sunt mai ieftine!
(1 iulie 2015)
466 vizualizări
Sfintele Paşti – cea mai mare sărbătoare a Bisericii
(1 mai 2016)
468 vizualizări
1232 de cazuri noi de coronavirus în România!
(4 august 2020)
84 vizualizări
8.651 cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19, in Romania!
(4 noiembrie 2020)
235 vizualizări
Au fost confirmate şapte noi cazuri de boala Lyme în România
(25 iunie 2017)
335 vizualizări
Salariile profesorilor cresc cu 15% din luna decembrie
(11 octombrie 2015)
147 vizualizări
Fostul director al Poştei Române, prahoveanul Dumitru Daniel Neagoe, condamnat la şase ani de închisoare pentru luare de mită
(16 iunie 2020)
113 vizualizări
ANP: Avem deţinuţi cu tendinţe spre radicalizare, dar nu este un fenomen
(23 februarie 2017)
341 vizualizări
Clujul are cel mai mare tarif de taxi
(27 februarie 2014)
92 vizualizări
Caniculă până duminică, în sudul şi sud-estul ţării. Temperaturile ajung la 37 de grade Celsius
(6 august 2016)
117 vizualizări
Profesorii primesc în perioada imediată 150 euro din bani UE. Guvernul nu impune obligaţia de decont
(22 octombrie 2014)
424 vizualizări
Directorul ROMARM reţinut de procurorii DNA
(12 februarie 2015)
50 vizualizări
Borş de peşte ca-n Delta Dunării
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Știi despre Jocul Popular
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole