În actuala legislaţie tranzitul prin Ungaria este permis cu condiţia ca în decurs de 24 de ore, persoana care trece prin ţară, să iasă de pe teritoriul ungar şi să nu prezinte simptome specifice infecţiei cu Covid-19. De asemenea, călătorul trebuie să dovedească că are asigurată intrarea în ţara spre care se face tranzitul.

La prima vedere această lege pare a fi etică, în special în contextul actual când fiecare ţară încearcă să ia măsuri de prevenire a răspândiri virusului Covid-19. Iniţial lasă impresia că poţi să-ţi dovedeşti scopul deplasării şi ţara de destinaţie prin prezentarea unei chitanţe de la agenţia de turism că ai o călătorie rezervată în acea ţară sau o dovada că ai rezidenţă în străinătate, depinde de la caz la caz.

În realitate, lucrurile nu stau aşa cum par. În lege nu se precizează exact ce documente pot fi prezentate, deci este la libera interpretare a Poliţiei de Frontieră Ungare ce documente consideră că arată “fără echivoc” scopul şi destinaţia călătoriei.

Ungaria ne umileşte cetăţenii

Orice persoană care vrea să treacă graniţa României prin Vama Borş şi Vama Valea lui Mihai, este lăsată de Poliţia de Frontieră Română să treacă. Totuşi, când ajungeau la Poliţia de Frontieră a Ungariei, aceştia erau puşi să aştepte ore întregi pentru verificări adiţionale.

După timpul lung de aşteptare la graniţa Ungariei, românilor li se cere să prezinte un contract de muncă în original eliberat de un angajator din ţara spre care tranzitează. Nu acceptă acte de rezidenţă în ţara în care vrei să te deplasezi, nu acceptă să treacă familii cu copii care merg către destinaţia de vacanţă sau pentru alte urgenţe care necesită prezenţa lor acolo.

Nu toate călătoriile către alte ţări sunt motivate printr-un contract de muncă. Cum dovedeşti că vrei să participi la o expoziţie sau că vrei să-ţi cumperi un teren? Sau că ai o cabană la munte în altă ţară şi vrei să mergi în vacanţă acolo. Sunt multe exemple de situaţii în care cetăţeanul român trebuie să ajungă în străinătate şi nu are de unde să prezinte un contract de muncă.

Pe deasupra, dacă românul nu poate să producă contractul de muncă, este întors înapoi în România, după ore în care a fost obligat să aştepte. Întradevăr legea Ungariei zice că “persoanele aflate în tranzit să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.“ Dar poliţişti de frontieră nu acceptă alte documente în afara contractului de muncă, nimic.

Trebuie precizat faptul că aceste evenimente se întâmplă doar în cazul persoanelor care fac tranzit şi doar la punctele de trecere a frontierei Vama Borş şi Valea lui Mihai. Poliţia de Frontieră Română nu pare să-i intereseze faptul că români pe care ei îi lasă să treacă sunt întorşi înapoi în ţară, deşi au primit mai multe plângeri legate de aceste nereguli.

Autorităţile române închid ochii

După o săptămână în care Poliţia de Frontieră Română a cercetat problema semnalată au trimis un răspuns. Ei spun că, din punctul lor de vedere nu se întâmplă nimic în afara reglementările în vigoare şi că ei lasă să treacă cetăţenii români fără să impună restricţii. Nu au fost întrebaţi de comportamentul Poliţiei de Frontieră Română, ci ce face Poliţia de Frontieră Ungară. În continuare mai spun că ei nu pot fi traşi la răspundere pentru ce fac unguri cu graniţele lor şi să-i întrebăm pe ei de ce fac pun această condiţie.

Mai amintesc faptul că în contextul actual ţările membre ale Uniunii Europene adoptă diferite strategii de combatere a răspândirii virusului Covid-19 şi că este normal ca unele state să efectueze verificări suplimentare la intrarea în ţară, relatează gazetadecluj.ro