Continuă ancheta după tragedia de la Victor Babeş. 15 persoane au fost audiate până în prezent la Poliţia Capitalei. Şeful Serviciului Omoruri instrumentează cazul împreună cu procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti.

 

În afară de managerul unităţii şi doctoriţa care era de gardă, au fost audiaţi reprezentantul firmei care gestionează ventilatoarele mobile, asistente medicale şi angajaţi ai spitalului care răspund de partea tehnică. Ancheta trebuie să lămurească cine a apelat de fapt la 112, în condiţiile în care declaraţiile de până acum se bat cap în cap.

 

Ancheta Poliţiei Capitalei a început în cursul nopţii, chiar în curtea spitalului. Iar marţi au fost chemate la audieri trei asistente.

 

Sunt asistentele care îi îngrijeau pe cei 8 pacienţi din TIR-ul ATI. Fiecare dintre ele trebuia să se asigure că pacienţii primesc suficient oxigen şi să le monitorizeze funcţiile vitale.

 

Asistentele au spus că s-au panicat atunci când toate ventilatoarele s-au oprit şi cu ajutorul colegilor au început resuscitarea manuală. Pentru că nu i-au putut salva pe toţi pacienţii, unii salvatori au izbucnit în lacrimi.

 

Un lucru este cert: creşterea presiunii oxigenului a provocat oprirea ventilatoarelor.

 

Poliţiştii au cerut deja autorizarea unei percheziţii informatice asupra calculatorului care operează TIR-ul de terapie intensivă.

 

Ei speră să afle ce a provocat avaria asupra distribuitorului de oxigen, cel care a livrat gazul vital la o presiune mult prea mare.

 

Întrebat de Ştirile ProTv, un reprezentant al firmei a spus că angajatul MEDIST, care s-a aflat în incinta spitalului Victor Babeş, nu a intrat în tir pentru că nu ar fi avut ce să facă.

 

Firma MEDIST, care a dotat cu ventilatoare tirul ATI de la Victor Babeş, vine cu lămuriri: „Conform cercetărilor preliminare, ventilatoarele livrate de compania noastră nu au prezentat probleme tehnice şi funcţionau în parametrii normali.”

 

Reprezentanţii companiei Medist susţin că angajatul aflat la spital nu era autorizat să intervină. Asta pentru că firma nu ar oferi mentenanţă, ci doar echipamente medicale, de pildă ventilatoare. De altfel, cei care au fost în spital în acel moment povestesc că angajatul era în şoc şi a stat mai bine de o oră lângă tirul Smurd fără să-i poată ajuta în vreun fel pe medici.

 

Firma Medist este o companie din care familia fostului ministru de finanţe Sebastian Vlădescu deţine aproape o treime. Profitul din 2019 al companiei a fost de 2,4 milioane de euro.

 

Ancheta va trebui să lămurească şi cine are dreptate în privinţa apelurilor de la 112. Şi asta pentru că Poliţia Capitalei dă peste cap toate declaraţiile oficialilor de până acum.

 

Marian Mihoci, şeful Serviciului Omoruri din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti: “Ne-am autosesizat din oficiu, în jurul orei 19:30. Nu a fost niciun apel la 112 care să ne sesizeze. Eu am fost sunat în jurul orei 19:30.”

 

Declaraţia Şefului Serviciu Omoruri vine după ce Raed Arafat spunea aseară că în jurul orei 18:00 l-a sunat pe Radu Gavriş, adjunctul Poliţiei Capitalei, şi că acesta ştia de incident şi se sesizase. Iar STS a precizat că au fost făcute două apeluri la 112, la 17:29 şi 17:40, de către un cadru medical.

 

Vlad Voiculescu a venit şi el cu propria variantă şi spus că nimeni nu sunase la poliţie până când nu l-a pus el pe directorul Spitalului Victor Babeş să facă acest lucru. Iar Monica Althamer, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, a spus că apelul a fost efectuat în jurul orei 19:25.

 

Rămâne de văzut care este varianta corectă.

 

Miza anchetei este uriaşă. Autorităţile trebuie să afle dacă cineva a greşit în acest lanţ de necunoscute. Şi toate aspectele controversate trebuie lămurite, pentru că s-au pierdut vieţi omeneşti. Iar vinovaţii vor fi puşi sub acuzare pentru ucidere din culpă.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro