Copiii cu varsta sub 3 ani vor fi din nou scutiti de la plata intretinerii, daca un proiect de lege care modifica Legea asociatiilor de proprietari va fi aprobat de Parlament.

 

Desi aceasta prevedere a mai fost activa in trecut, odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 196/2018 copiii cu varsta sub 3 ani nu au mai fost scutiti de la plata intretinerii. Acum, insa, alesii vor ca acest lucru sa se schimbe din nou.

 

"Este de prisos a arata ca pentru cresterea copiilor cu varsta sub trei ani parintii au o multitudine de cheltuieli, cum ar fi hrana, imbracamintea sau produsele de igiena personala atat de necesare cresterii si dezvoltarii armonioase a unui copil.

 

In contextul acestei propuneri legislative mentionam ca pentru plata intretinerii casei scarii a unui bloc parintii achita costurile aferente, mai mult, copilul nu poate folosi liftul singur, nu poate utiliza lumina electrica de pe holuri decat in prezenta parintilor sau a unui adult.

 

In opinia noastra cheltuielile alocate pentru fiecare copil aflat in varsta mai mica de 3 ani pentru intretinerea blocului pot fi folosite de parinti mai bine pentru costurile cresterii acestei categorii de copii", explica initiatorul in expunerea de motive atasata proiectului de lege.

 

Propunerea de act normativ are un singur articol si stabileste introducerea unui nou alineat la art. 75 din Legea asociatiilor de proprietari nr. 196/2018, alin. (2^1), care va include urmatoarele:

"(2^1) Asociatiile deproprietari hotarasc exceptarea de la plata cheltuielilor prevazute la art. 75, alin. (2) pentru copii, pana la implinirea varstei de 3 ani".

 

Asadar, observam ca se lasa la latitudinea fiecarei asociatii de proprietari decizia de a scuti copiii sub 3 ani de la plata intretinerii.

 

Proiectul de lege a fost inregistrat pentru dezbatere la Senat, asadar deputatii vor avea votul decizional.

 

Procedura de urgenta a fost solicitata, insa aceasta nu a fost acceptata de Biroul Permanent al Senatului. Dezbaterile se vor desfasura conform programului normal.

 

Copiii sub 3 ani vor fi din nou scutiti de la plata intretinerii doar dupa ce Parlamentul adopta propunerea legislativa si aceasta apare in Monitorul Oficial.

 

 

 

 

 

Sursa: www.e-juridic.manager.ro