Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit joi pentru a decide în legătură cu posibile noi restricţii în vederea limitării pandemiei.

 

Va exista şi o hotărâre de Guvern în acest sens. Şedinţa Executivului începe la ora 17:00.

 

Potrivit surselor Ştirilor PRO TV, autorităţile iau în calcul interzicerea circulaţiei după ora 20:00 în localităţile cu o rată de infectare de peste 7,5 la mie. De asemenea, în zonele cu multe cazuri magazinele s-ar putea închide mai devreme.

 

În localităţile unde incidenţa cazurilor trece de 4, magazinele s-ar putea închide de la ora 18:00 în weekend.

 

Judeţul Ilfov a ajuns joi la o incidenţă de 7,91 cazuri la mia de locuitori. Municipiul Bucureşti a atins o incidenţă de 6,50.

 

Alin Stoica a declarat, joi, pentru Agerpres, că multe dintre măsurile propuse de DSP Bucureşti sunt bune şi vor fi luate în considerare când se va emite hotărârea Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) cu privire la situaţia epidemiologică.

 

“Au fost înaintate şi către ISMB şi au ajuns şi pe masa Guvernului şi cu siguranţă vor fi luate în considerare de Guvern în momentul în care vor emite hotărârea de guvern şi le vom lua şi noi în considerare în momentul în care vom da hotărâre de Comitet de Situaţii de Urgenţă”, a spus Alin Stoica.

 

El a apreciat măsurile propuse privind reducerea aglomerărilor de populaţie adultă activă, deoarece infectările cu COVID-19 se înregistrează în special în rândul acestei categorii.

 

“Toate măsurile care duc la diminuarea aglomerărilor de populaţie adultă activă evident că (...) pot duce la diminuarea infectărilor şi sunt măsuri potrivite”, a afirmat Alin Stoica.

 

Analiza DSP Bucureşti, potrivit acestuia, cuprinde datele statistice cu privire la evoluţia pandemiei: numărul de îmbolnăviri, presiunea pe spitale, modul în care personalul existent poate fi folosit sau dacă mai există personal disponibil, paturile ATI.

 

 

Alin Stoica a estimat că şedinţa CMBSU va avea loc joi, imediat după ce hotărârea de guvern este emisă, în funcţie de urgenţa cu care trebuie luate acele măsuri sau vineri.

 

În ceea ce priveşte necesitatea carantinării sau nu a Capitalei, el a precizat că Prefectura va lua măsurile pe care Executivul le va aprecia potrivite.

 

“O repet, Instituţia Prefectului este reprezentantul Guvernului în teritoriu, va lua măsurile pe care Guvernul le va considera potrivite”, a adăugat Alin Stoica.

 

În Bucureşti, autorităţile au raportat miercuri 1.092 de noi cazuri de de Covid-19, iar rata de infectare a ajuns la 6,37 la mie.

 

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este peste 7 în judeţul Ilfov şi peste 6 în Timiş, potrivit informaţiilor transmise de GCS.

 

Ce restricţii ar putea fi impuse în Capitală

 

Potrivit unor surse guvernamentale, discuţiile purtate miercuri înclină mai mult pentru restricţii pe timpul weekend-ului. O variantă ar fi ca magazinele şi mall-urile să se închidă sâmbătă şi duminică la ora 18:00.

 

Pe de altă parte, specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică au venit şi cu varianta de a menţine magazinele deschise până la ora 21, ca până acum, dar cu limite privind distanţa minimă de doi metri între clienţi.

 

Alin Stoica, prefect Bucureşti: „De la DSP am primit propuneri de reducere a programului şi de limitare a numărului de persoane prezente, printr-un calcul pe care îl consider greşit şi ar trebui să-l ajustăm. Propuneau, practic, mărirea unei cote de persoane care să aibă acces.”

 

Specialiştii din sănătate au propus, printre altele, program de lucru decalat şi triaj epidemiologic în instituţii, iar acolo unde se poate, lucrul să fie cât mai mult online. Pentru evenimente private există varianta de limitare la 16 persoane a participanţilor la cununii, botezuri şi înmormântări. Terasele vor rămâne deschise, dar autorităţile spun că le vor închide pe cele care nu respectă regulile, de la prima abatere.

 

Între timp, Primăria Sectorului 5 a anunţat pe Facebook o dispoziţie prin care, de joi, magazinele, terasele, service-urile auto de pe raza sectorului se vor închide la 7 seara, iar în weekend la 5 după-amiaza.

 

Program redus ar avea şi pieţele agroalimentare, dar şi locurile de joacă.

 

Propunerile nu se vor aplica, însă, spune prefectul, pentru că decizia finală se va lua la nivelul întregului oraş, nu separat, pe sectoare.

 

Noile măsuri, care vor fi anunţate joi, ar putea intra în vigoare chiar de la sfârşitul acestei săptămâni.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro