Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei a spus că examenele naţionale de anul acesta ar trebui să fie adaptate la contextul actual generat de pandemia de coronavirus.

Astfel, Sorin Cîmpeanu a afirmat că Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul ar trebui să fie susţinute în conformitate cu situaţia actuală în care se află învăţământul din ţara noastră, din cauza pandemiei de coronavirus. El a spus că ar fi nedrept ca elevii să fie evaluaţi ca şi când procesul de învăţare nu s-ar fi modificat deloc pe parcursul acestui an şcolar. 

”Dacă nu recunoaştem că acest an a fost altfel decât ceilalţi ani, înseamnă că negăm realitatea. Am păstrat datele de examen, am păstrat prezenţa fizică la examen, nu putem să le cerem elevilor să fie verificaţi ca şi cum procesul de predare-învăţare n-ar fi suferit nicio influenţă pe parcursul pandemiei”, a spus Sorin Cîmpeanu.Ministrul Sorin Cîmpeanu este de părere că trebuie să facă ceva pentru elevii care susţin examenele naţionale, pentru ca aceştia să nu fie defavorizaţi ori nedreptăţiţi. Prin urmare, crede el, ştacheta ar trebui să fie coborâtă în mod inteligent, din cauza înlocuirii cursurilor face tot face cu cele online.

Ce se va întâmpla cu unităţile şcolare în al treilea val de coronavirus

Tot Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a mai adus în discuţie şi programele pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, examene ce ar trebui adaptate contextului naţional, ţinându-se cont de nevoile elevilor şi de preferinţelor pe care le au în ce priveşte admiterile la facultate.Ministrul Educaţiei a dat şi lămuriri despre starea unităţilor şcolare în situaţia în care va veni valul al treilea de coronavirus.

Astfel, acesta crede că şcolile ar trebui să fie ultimele instituţii ce se vor închide, dar şi primele ce se vor deschide în contextul viitor, întrucât situaţia este favorabilă în şcoli, rata de infectare din unităţile şcolare fiind cu mult sub rata de infectare a populaţiei generale. Şcolile vor intra iar în scenarii diferite, în funcţie de numărul de infectări, dar şi de focarele ce se vor crea, iar decizia a fost luată încă din urmă cu două săptămâni.

Vaccinarea angajaţilor din Educaţie

În ce priveşte cadrele didactice, aproape 70.000 de angajaţi din educaţie au fost vaccinaţi împotriva noului coronavirus până ieri. Ministerul Sănătăţii a spus că programaţi, în total, sunt aproape 132.000. Sorin Cîmpeanu a spus la Digi 24 că centrele de vaccinare vor fi deschise până seara, la ora 20, în aşa fel încât numărul persoanelor imunizate din învăţământ să tot crească.