Medicii trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte administrarea anumitor pastile fără îndrumarea unui medic. Reacţiile vin în contextul în care un bărbat a murit recent din cauza unei supradoze de paracetamol.

 

Pastilele luate într-un dozaj mare şi fără îndrumarea unui medic fac mai mult rău decât bine, atrag atenţia medicii din România.

 

Pastilele în cauză sunt folosite de toată lumea şi par banale dar luate fără îndrumarea medicului duc la leşin, comă, accident cerebral sau insuficienţă cardiacă. Aşadar, analgezicele opioide în doze mari duc la tulburări respiratorii şi chiar la stop cardio respirator.

 

Antiinflamatoarele în doze mari pot produce hemoragii digestive, aspirina făcând parte din această categorie. În ceea ce priveşti ibuprofenul, luat în cantităţi mari acesta poate duce la avort în cazul femeilor însărcinate.

 

Pastilele nu trebuie luate în combinaţie cu alcoolul

Dacă luaţi medicamente este recomandat să evitaţi să consumaţi alcool deaorece efectul cumulativ reprezintă un risc crescut de comă. Aşadar, antihipertensivele luate fără prescripţie medicală poate duce la sincopă.

 

În ceea ce priveşte diureticele, acestea pot produce modificări de sodiu şi potasiu care provoacă crampe musculare sau tulburări de ritm cardiac.

 

Suplimentele cu fier în exces provoacă iritaţii gastrointestinale, iar în doze mari poate provoca îngustări la nivelul tubului digestiv.

 

Unii aerosoli bronhodilatatori pot produce tahicardie sau alte tulburări de ritm, notează Antena 3.

 

Farmacia naturistă are şi efecte negative

Chiar dacă sunt naturale, şi medicamentele naturiste pot avea efecte negative la fel de nocive precum cele din farmacii.

 

Ceaiul de rostopască poate produce hepatotoxicitate, delir sau chiar halucinaţii dacă este băut în cantităţi mari.

 

Vitaminele liposolubile consumate în doze mari duc la hipervitaminoză. Concret, este vorba despre Vitamina A care duce la creşterea presiunii intracraniene, tulburări de vedere, greaţă sau migrene.

 

Vitamina E creşte riscul de cancer de prostată sau de accident vascular cerebral.

 

 

 

 

sursa: www.capital.ro