Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă fenomene extreme în ţară. La ce ar trebui să ne aşteptăm în următoarea perioadă? Detalii despre vreme în tot teritoriul României.

 

Alertă meteo ANM. Fenomene extreme în următoarea perioadă

Fenomene neaşteptate pentru perioada de început a primăverii! Specialiştii indică faptul că lucrurile sunt date peste cap şi că urmează să avem parte în unele regiuni chiar şi de multe tornade. Încălzirea globală vine din nou cu semne.

 

După ce anul 2020 a fost unul din cei mai călduroşi, anul acesta a început cu a 433-a lună consecutivă cu temperaturi peste media normală. Un expert în fenomene meteo extreme a venit cu mai multe detalii. Potrivit expertului, schimbarea anotimpurilor aduce în România mai multe fenomene neaşteptate în cursul verii, astfel vor da ochii cu tornade şi inundaţii majore.

 

„Parcă lucrurile sunt date peste cap. Schimbările climatice nu înseamnă că vom avea doar valuri de căldură şi incendii de vegetaţie, ci şi vreme extremă de iarnă. Încălzirea globală afectează structura la scara mare a atmosferei, structura de vreme se modifică, în anumite regiuni avem valuri de căldură care să ducă la incendii de pădure, în altele avem aer arctic.

 

Schimbările climatice vor afecta poziţia curentului jet, la mare altitudine, cu viteză foarte mare, care redirecţionează sistemele de vreme. În funcţie de el putem avea diferite tipuri de vreme. Acest curent va atrage fie valuri de căldură, fie fenomene de iarnă extreme”, a detaliat specialistul. Mai mult decât atât, temperaturi puţin mai joase decât cele normale vor fi şi în perioada finalului lunii februarie şi începutul lui martie.

 

„Ne putem aştepta să asistăm vara la intensificarea fenomenelor”

De asemenea, acesta a spus şi că România trebuie analizată în contextul european, aşteptându-ne la mai puţine fenomene extreme asociate sezonului rece şi la mai multe asociate perioadei calde. În anumite regiuni de pe teritoriu vor fi precipitaţii excedentare, iar în altele deloc.

 

„Ne putem aştepta să asistăm vara la intensificarea fenomenelor – furtuni care să ducă la inundaţii majore, tornade, grindină de mari dimensiuni. Vor fi perioade cu multe fenomene severe cu precipitaţii, iar apoi vor fi unele cu secetă. Asta e legat de creşterea temperaturii medii globale şi de schimbarea anotimpurilor generate de creşterea temperaturii medii globale”

Bogdan Antonecu, expert în fenomene meteo extreme (Sursa: digi24.ro)

 

Cei care merg zilele acestea la munte trebuie să se pregătească pentru 5 sau 6 grade Celsius în prima săptămână. Media valorilor va scădea ulterior în special în cea de-a doua săptămână a lunii unde vor coborâ chiar până la -6 sau -3 grade Celsius.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro