Ion Mihai Pacepa a murit duminică, 14 februarie 2021, în SUA, la vârsta de 92 de ani. The Epoch Times scrie că Pacepa era infectat cu coronavirus, anunţă romania.europalibera.org.

Fost şef adjunct al Direcţiei de Informaţii Externe (DIE) a Securităţii din România comunistă, consilier personal al dictatorului Nicolae Ceauşescu şi un apropiat al Elenei Ceauşescu, Ion Mihai Pacepa a intrat în Securitate în 1951, a avansat rapid de la gradul de locotenent la funcţia de şef serviciu a Direcţiei a IV a Contraspionaj, iar în 1956, în perioada extrem de sensibilă de după revolta anti-comunistă de la Berlin (RDG), şef al rezidenţei de spionaj din RFG.

Ion Mihai Pacepa a cerut azil în Statele Unite în iulie 1978 În SUA a lucrat pentru CIA în diferite operaţiuni anti-comuniste şi anti-sovietice.

La 10 ani de la fuga în Occident, Pacepa a scris lucrarea „Orizonturi Roşii” în care denunţa cinismul, corupţia şi crima care dominau regimul comunist de la Bucureşti. În 1988, şi apoi în 1989, Europa Liberă a difuzat în mai multe seriale fragmente din carte. Lucrarea a circulat clandestin în România şi Ungaria, iar după 1989 a fost tradusă şi publicată şi în limba română.

Potrivit biografiei Humanitas, care a republicat „Orizonturi Roşii”, Ion Mihai Pacepa a mai publicat în 1993 Moştenirea Kremlinului, iar în 1999 trilogia Cartea Neagră a Securităţii.

În 2007 a apărut în SUA, tot sub semnătura sa, Programmed to Kill: Lee Harvey Oswald, the Soviet KGB and the Kennedy Assassination.

În iunie 2009 a publicat, la Editura Humanitas, o carte de confesiuni, Faţă în faţă cu generalul Ion Mihai Pacepa, rezultat al primului interviu pe care l-a acordat, după 31 de ani, unui jurnalist român, Lucia Hossu Longin. Ultima sa carte, Disinformation, a apărut în Statele Unite în 2013.