Un posibil focar Covid cu noua tulpină britanică a fost identificat la o şcoală din Capitală.

În aceste condiţii, ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a fost întrebat dacă Guvernul plănuieşte să redeschidă în continuare şcolile pe 8 februarie.

"Nu ştim dacă vreunul dintre angajaţi este confirmat cu această tulpină. Au fost efectuate teste PCR pentru cei patru angajaţi ai şcolii, celelalte cinci persoane au fost testate cu teste rapide. Specialiştii din DSP, INSP şi Ministerul Sănătăţii au în atenţie această situaţie care este îngrijorătoare. Sunt convins că se va întâlni şi grupul tehnico-ştiinţific din CNCSU, s-a luat deja decizia închiderii şcolii, iar partea de secvenţiere genomică, pentru a confirma dacă este vorba de noua tulpină britanică, durează câteva zile, vom avea săptămâna viitoare acest răspuns. Până atunci, DSP are în atenţie cu atenţie această situaţie care este într-adevăr îngrijorătoare, de la Şcoala Gimnazială nr.28 din Sectorul 2", a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24

„Interesul major pentru deschiderea şcolilor se păstrează. Aceste lucruri vor face parte dintr-o analiză permanentă care se va încheia cu o decizie în data de 2 februarie. Interesul major pentru deschiderea şcolilor se păstrează, cei îndreptăţiţi cu competenţă în domeniul sanitar fiind foarte atenţi la aceste evoluţii”, a subiliniat Sorin Cîmpeanu.

Vineri au fost identificaţi doi bucureşteni cu noua tulpină britanică de . Ancheta epidemiologică a scos la iveală 10 contacţi direcţi ai acestora, printre care 4 angajaţi ai unei şcoli din Capitală. Niciuna din persoanele depistate cu noua tulpină Covid nu călătorise în străinătate, deci această nouă tulpină s-ar transmite comunitar şi în ţara noastră.

Care ar fi riscul în cazul redeschiderii şcolilor

Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu a discutat despre pericolul pe care l-ar putea reprezenta deschiderea şcolilor pe 8 februarie pentru elevi şi profesori.

„Principalul pericol pentru copii sunt părinţii şi dascălii care îi pot infecta, deci trebuie avute în vedere aceste categorii”, declara medicul pediatru Mihai Craiu, citat de g4media.ro.

„Şcolile vor trebui deschise cândva. Întrebarea e cum să facem ca să le deschidem în siguranţă. Sunt ferm convins că şcolile trebuie deschise, doar că trebuie să fie zona respectivă pe verde. Ca medic de urgenţă, pot să vă spun că am început să vedem tot mai des adolescenţi cu tentative de suicid”, a răspuns medicul la întrebarea dacă se vor deschide sau nu şcolile la 8 februarie.