Românii incluşi în etapa a doua de vaccinare – persoanele cu vârsta peste 65 de ani, pacienţii cu boli cronice şi angajaţii „care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale” – îşi pot face cont pe platforma de programări, însă programarea în sine pentru vaccinare se poate face doar de vineri, 15 ianuarie, după ora 15.00. Vaccinarea efectivă va începe luni.

„Sunt foarte mulţi care au intrat deja pe platforma de programări şi s-au înscris, adică şi-au făcut un cont, dar oamenii trebuie să înţeleagă că programarea în sine pentru vaccinare, care implică alegerea unei zile, ore şi a unui centru de vaccinare, se va putea face doar de vineri, începând cu ora 15.00”, au declarat, miercuri, pentru HotNews.ro reprezentanţi au Comitetului naţional de coordonare a vaccinării în România.

Vaccinarea efectivă a celor programaţi în această etapă a vaccinării va începe de luni, 18 ianuarie, iar în România vor exista, pentru etapa a doua a campaniei, 750 de centre de vaccinare, din care vor fi gata în 15 ianuarie doar jumătate, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. El a estimat că după 20 ianuarie vor putea funcţiona toate aceste centre, dintre care 100 sunt cele amenajate în unităţile medicale, în prima etapă a campaniei, care a inclus angajaţii din spitale.

Cine intră în etapa a doua a campaniei de vaccinare, care începe vineri:

Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani
Persoanele aflate în evidenţe cu boli cronice
Personale care lucrează în domenii-cheie
Cum se pot face programările
Pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, programarea se poate face individual, prin înscrierea pe platformă, prin medicul de familie sau prin call center.

Va exista un număr unic la nivel naţional – 021.414.44.25 -, iar sunând la acest număr apelurile vor fi preluate în cele 42 de call center-uri distribuite în fiecare judeţ.

O altă modalitate de programare va fi prin direcţiile de asistenţă socială din primării sau prin intermediul aparţinătorilor, care îşi pot face cont şi pot înscrie pe platformă până la cel mult 10 persoane din familie.

Aceeaşi procedură este şi în cazul persoanelor cu boli cronice, cu recomandarea autorităţilor ca acestea să fie înscrise pentru vaccinare de către medicii de familie.
Angajaţii din activităţi în domenii-cheie – aceştia vor putea fi înscrişi în plaforma de vaccinare şi de către angajator. Persoana înscrisă intră apoi în platformă, se identifică în baza numărului de telefon, după care selectează centrul de vaccinare, data şi ora la care vrea să se programeze pentru vaccinare.

„Adeverinţa doveditore”

Fiecare persoană care se va vaccina va primi o adeverinţă doveditoare de vaccinare care va cuprinde următoarele informaţii: numele şi prenumele persoanei vaccinate, data naşterii, vârsta, judeţul de domiciliu, număr şi serie CI, date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, judeţ, medic coordonator/vaccinator), semnătura electronică a Registrului Electronic Naţional al Vaccinărilor.

Dovada vaccinării este pusă la dispoziţia persoanei vaccinate fie electronic, fie pe suport de hârtie pentru a-i permite acesteia să îşi ţină evidenţa între cele două vizite la centrul de vaccinare (doză iniţială şi rapel) şi pentru a-i pune la dispoziţie informaţiile esenţiale despre caracteristicile vaccinului administrat, conform Comitetului naţional de coordonare a vaccinării.

Lista completă a bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva COVID:

Diabet zaharat
Obezitate
Alte boli metabolice, inclusiv congenitale
Afecţiuni cardiovasculare
Afecţiuni renale
Afecţiuni oncologice
Afecţiuni pulmonare
Afecţiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
Afecţiuni hepatice moderate/severe
Afecţiuni autoimune

Lista activităţilor „în domenii-cheie, esenţiale”:

Personal cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului (parlament, preşedinţie, guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora);
Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi a autorităţii judecătoreşti;
Personalul din sectorul economic vital:
Procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază (panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume);
Uzine de apă, epurare, transport şi distribuţie apă;
Centrale electrice, producţie, transport şi distribuţie curent electric;
Unităţi de producţie, transport şi distribuţie gaze;
Unităţi de producţie, transport şi distribuţie combustibili lichizi şi solizi;
Unităţi de producţie, transport şi distribuţie medicamente şi materiale sanitare;
Transport de persoane şi mărfuri;
Noduri feroviare, aeroporturi civile şi militare, porturi esenţiale;
Comunicaţii (serviciul de telecomunicaţii speciale, radio şi televiziune naţionale);
Personalul din unităţile de învăţământ şi creşe;
Personalul poştal şi din servicii de curierat;
Personalul cultelor religioase;
Personalul din mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu (ex: reportaje în unităţi medicale);
Personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor.

În România, campania de vaccinare a început în 27 decembrie, în rândul personalului din spitale, cu vaccinul BioNTech/Pfizer. Conform datelor transmise de autorităţi marţi seară, din 27 decembrie , când a început campania de vaccinare, s-au vaccinat 140.447 de angajaţi din spitale.

În Uniunea Europeană sunt aprobate la acest moment de către Agenţia Europeană a Medicamentului două vaccinuri împotriva – cel al BioNTech Pfizer şi cel dezvoltat de compania Moderna.

Marţi seară, a ajuns în România prima tranşă de 14.000 de doze din vaccinul Moderna.