A fost zi de mare de sărbătoare pentru ruşii lipoveni şi sârbii din România, care celebrează Crăciunul pe stil vechi - sau după calendarul gregorian.

 

În Delta Dunării, localnicii au mers la biserică în port popular, au primit colindători, iar apoi s-au bucurat de preparatele din peşte.

 

Şi în comunităţile din vestul ţării este sărbătoare. Potrivit vechilor obiceiuri, se aprind focuri şi se mănâncă plăcinte tradiţionale.

 

Ruşii din comuna Jurilovca au mers gătiţi la biserică.

 

„Fericire, bucurie şi multă bunătate, ofer mai multe lucruri şi bucurie şi mergem şi la colindat” spune Maria, o fetiţă din comună.

 

„Este o zi mare, este Naşterea Domnului, noi sărbătorim cu multă multă bucurie această zi. E fericire, e bine, cu familia (...)Mergem acasă, ne punem la masă cu copiii şi dacă am ţinut post începem să mâncăm carne cum ar veni, dezlegare la carne” relatează obceiurile străvechi alţi localnici.

 

Înainte să se aşeze la masa de Crăciun, lipovenii îşi deschid casele pentru colindători.

 

Sârbii din vestul ţării sărbătoresc încă de aseară. Aceştia au aprins badnajk-ul, un foc de tabăra peste care este aşezat un trunchi de stejar.

 

Badnajkul este tăiat în dimineaţa zilei de Crăciun de către bărbaţii familiei. Iar cu cât arde mai tare, cu atât anul va fi mai prosper şi mai bogat.

 

„Chiar ne-a impresionat anul ăsta, a fost în foc foarte mare niciodată nu a fost aşa de mare, sper să fie şmen bun să scăpăm de pandemia asta” crede o femeie.

 

Ioca Nestorovici, preot: „Şi dacă distanţaţi şi mai puţini din punct de vedere numeric, sper şi cred cu tot sufletul că suntem mai uniţi în credinţă şi în iubirea nemărginită a lui Dumnezeu”

 

Şi ucrainienii din Maramureş petrec. O familie din Ruscova a pregătit 12 feluri de mâncare.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro