De la 1 ianuarie se scumpeşte energia electrică. Facturile se vor majora ca urmare a propunerii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei de a creşte tarifele de distribuţie pentru toate cele opt companii de distribuţie zonale.

 

Astfel, la un consum de 100 de KWh pe lună, factura achitată de consumatorii creşte cu aproximativ 2 lei. La această scumpire se adaugă o a doua, venită din liberalizarea pieţei energiei programată tot la 1 ianuarie.

 

„Justificarea pe care Autoritatea o dă este că în 2020 s-au făcut multe investiţii, s-au montat contoare inteligente, s-au dezvoltat reţele şi toate acestea trebuie plătite de consumatorul final. În ceea ce priveşte creşterea tarifului de distribuţie, din valoarea totală, creşterea ar putea fi între 1,31 şi 2,84% din calculele noastre, în funcţie de mărimea consumului. O factură ar trebui să scumpească la un apartament cu 1,3, la o casă cu 2,8. Din perspectiva evoluţiei preţului şi a tarifului de distribuţie, calculele pe care le-am făcut la asociaţie arată că aceste creşteri vor fi de cel puţin 4-5%”, a explicat Dumitru Chisăliţă, expert în energie.

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro