Secretarul de stat din MAI Raed Arafat solicită populaţiei să nu apeleze la numărul unic 112 când consideră că trebuie să fie testaţi pentru COVID-19 sau dacă au fost contacţi au unei persoane confirmate, el explicând că numărul 112 trebuie să rămână alocat urgenţelor, iar cei care nu reprezintă urgenţe să sune la celelalte numere alocate gestionării crizei sanitare.

 

„Apelul către populaţie este următorul: să nu apeleze la 112 pur şi simplu pentru a fi testaţi, să nu apeleze la 112 şi să spună că au lipsa de gust, de miros, numai să vină cineva să îi testeze. Asta încarcă foarte mult sistemul de urgenţe. Apelurile la 112 trebuie să fie apeluri de urgenţă. Persoanele care au rămas acasă pozitive dacă se agravează situaţia lor da, apelează la 112, dar cineva care doreşte să meargă doar pentru evaluare există celelalte numere de telefon şi şi call-centerul de la DSP. Dcei 112 rămâne un nr excepţional pentru urgenţe. Se simte presiunea că oameni apelează la 12 pentru situaţii care nu sunt critice”, a transmis Raed Arafat, arată news.ro.

 

El a precizat că cei care sunt contacţi şi nu au simptome nu este obligatorie testarea, ci carantinarea a domiciliu 14 zile.

 

”A da telefon pentru a solicita testare încarcă foarte mult sistemul”, a arătat Arafat, susţinând că un apel al cuiva care nu reprezintă urgenţă poate să scadă şansele unui pacient în stare critică.

 

Pe de altă parte, Arafat a precizat că există un plan de creştere a capacităţii call center-ului care preia apeluri la DSP Bucureşti, făcând un apel la populaţie să nu se prezinte cu maşinile personale la spital, dacă sunt declaraţi pozitivi şi au nevoie de evaluare. „Dacă situaţia este uşoară, este cu simptome uşoare sau asimptomatic trebuie să fie programat şi trebuie să discute, totuşi, cu Direcţia sanitară pentru că riscăm să se prezinte o sută de persoane cu maşinile şi să decidă toţi să meargă la Matei Balş şi atunci se blochează Mate Balş. Recomandăm dacă e urgenţă sună la 112, dacă nu este urgenţă, să se planifice împreună cu DSP-ul” a adăugat Raed Arafat.

 

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, afirmă că numărul solicitărilor în zona Capitalei şi în împrejurimi a crescut ”exploziv”, un număr mare de apeluri venind din partea celor care prezintă semne ale infecţiei cu noul coronavirus. Grasu precizează că, în 25 de zile, ambulanţele din Bucureşti au transportat în jur de 5.490 de persoane.

 

 

 

 

Sursa: www.profit.ro