O linie telefonică gratuită şi o platformă online, dedicate copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, au fost lansate, marţi, de Organizaţia Salvaţi Copiii, în cadrul unui eveniment organizat cu sprijinul Administraţiei Prezidenţiale şi găzduit de Muzeul Naţional Cotroceni.

Astfel, copiii care au părinţii plecaţi în străinătate şi care au nevoie de consiliere pot apela gratuit, de pe teritoriul României, numărul telefonic 0800.070.040, unde pot primi informaţii şi consiliere gratuită, de luni până vineri, în intervalul orar 9,30-17,30. Numărul poate fi apelat şi de către persoanele în grija cărora au rămas copiii, precum şi de specialiştii în domeniul protecţiei copilului şi educaţiei.

Platforma www.copiisinguriacasa.ro va include articole dedicate părinţilor şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, dar şi specialiştilor. De asemenea va cuprinde şi o secţiune prin care se pot adresa întrebări specialiştilor, care vor răspunde pe e-mail.

Salvaţi Copiii a lansat şi o campanie de informare destinată părinţilor, cu privire la obligaţiile care le revin atunci când părăsesc ţara, în vederea desemnării unui reprezentant legal al copilului, dar şi cu privire la riscurile pe care le implică pentru copii plecarea părinţilor la muncă în străinătate. În acest sens vor fi difuzate spoturi radio şi TV, se vor desfăşura caravane de informare în Bucureşti şi 13 judeţe (atât în mediul urban cât şi în mediul rural) la care vor participa specialiştii Salvaţi Copiii. Evenimente locale vor avea loc în alte 28 de judeţe, unde Direcţiile Generale de Asistenţă Socială vor organiza campanii de informare.

Preşedintele executiv Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu, a reliefat că migraţia economică a părinţilor ”afectează profund” drepturile copiilor rămaşi acasă.

„Din punct de vedere al Convenţiei drepturilor copilului, o serie de drepturi sunt încălcate — dreptul la familie şi protecţie, dreptul la educaţie, dreptul la sănătate, la timp liber, joacă, dreptul la nediscriminare şi incluziune socială”, a subliniat ea în discursul susţinut.

La rândul său, preşedintele Autorităţii pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Gabriela Coman, a subliniat importanţa unei linii telefonice de urgenţă şi a admis că nu este uşor nici de înfiinţat, nici de gestionat, esenţială fiind continuitatea.

„Este un demers responsabil şi curajos, dar care necesită sprijin prin profesionişti. (…) Momentul are o semnificaţie aparte şi (…) pentru că vine într-un an aniversar, anul în care România marchează 25 de ani de la ratificarea Convenţiei privind drepturile copilului”, a spus ea.

De asemenea, Monica Anisie, directorul Direcţiei Programe şi Învăţare pe parcursul vieţii, din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, a atras atenţia asupra faptului că absenţa părinţilor din mediul familial îşi pune amprenta educaţiei copiilor.

Peste 80.000 de copii din România au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, conform statisticilor furnizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Cu toate acestea, se estimează că numărul real este mult mai mare, fiind cuprins între 170.000-350.000 de copii.

Conform Legii 272/204, în situaţia în care ambii părinţi vor să plece la muncă în străinătate, aceştia au obligaţia de a notifica serviciul public de asistenţă socială de la domiciliu cu privire la intenţie şi de a desemna persoana care se va ocupa de întreţinerea copilului. Autoritatea părintească poate fi delegată pentru cel mult un an.

În perioada octombrie 2013 — decembrie 2014 au fost înregistrate 5.400 de astfel de notificări, dar statisticile oficiale din 2014 indicau de cinci ori mai multe familii în care ambii părinţi sau părintele unic susţinător erau plecaţi la muncă în străinătate.

Pe de altă parte, datele culese de Organizaţia Salvaţi Copiii de la Inspectoratele Şcolare judeţene, în perioada septembrie — octombrie 2015, relevă un număr de 119.200 de copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, dintre care 35.85 lipsiţi total de grijă părintească, în 23 de judeţe.

Linia telefonică, platforma on-line şi campania de informare sunt create în cadrul proiectului Salvaţi Copiii „Protecţie şi educaţie pentru copiii afectaţi de migraţia pentru muncă în străinătate a părinţilor, prin centre de zi”, implementat cu sprijinul financiar al The Velux Foundations, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, direcţiile generale de asistenţă socială, inspectoratele şcolare judeţene şi şcoli.