Alegătorii care nu se pot deplasa la secţia de votare din cauză de boală sau invaliditate, inclusiv cei izolaţi în casă cu COVID-19, pot solicita urna specială (mobilă) de la secţia de votare de care ţine locul în care se află în ziua alegerilor, printr-o cerere scrisă însoţită de documente justificative.

Din aceste documente trebuie să rezultă că persoana nu se poate deplasa până la secţia de votare.

 

Cererea trebuie depusă la secţia de votare la care este arondat imobilul unde trebuie să se deplaseze urna specială. Oricine o poate depune. Alegătorul trebuie să aibă reşedinţă în localitatea (sau sectorul) respectivă.

 

Cererea se depune la secţia de votare pe 26 septembrie între orele 18.00 şi 20.00. Dacă alegătorul se îmbolnăveşte după acest termen, cererea se depune şi pe 27 septembrie.

 

Aceasta trebuie să fie:

– scrisă de mână sau pe calculator, semnată şi datată de alegătorul solicitant, cu numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa, seria şi numărul actului de identitate.

 

În ziua votării, echipa care transportă urna specială, se va deplasa mai întâi la adresele solicitaţilor „non-COVID“ şi, ulterior, la adresele persoanelor izolate sau carantinate.

 

Membrii care însoţesc urna mobilă vor fi echipaţi cu mască şi mănuşi care vor fi schimbate sau dezinfectate după părăsirea fiecărei incinte.

 

Aceştia vor realiza toate formalităţile corespunzătoare votării, păstrând distanţa de minimum 1 metru faţă de alegător.

 

În spitale, echipamentul de protecţie pentru persoanele care însoţesc urna mobilă va fi asigurat de unitatea medicală, în conformitate cu nivelul de echipare corespunzător secţiei respective.

 

 

 

Sursa: www.observatorulph.ro