Proiectul a fost adoptat cu 242 de voturi „pentru” şi 147 „împotrivă”. Astfel a fost abrogată majorarea punctului de pensie cu 14% şi revenirea la creşterea de 40%, aşa cum este prevăzut în legea sistemului public de pensii. PNL, prin vocea premierului Orban, a anunţat deja că actul normativ va fi atacat la CCR.

 

Preşedintele Iohannis, premierul Orban şi ministrul Finanţelor au precizat în repetate rânduri că nu există banii la buget pentru majorarea pensiilor cu 40%. Ministerul de Finanţe a publicat chiar o notă confidenţială trimisă în octombrie 2019 de ministrul PSD Eugen Teodorovici Cabinetului Dăncilă, prin care acesta cerea reanalizarea creşterii pensiilor cu 40%, pentru a nu fi depăşit deficitul bugetar.

 

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a precizat că efortul pentru majorarea alocaţiilor (cu 20%) este în jur de şase sute de milioane lei, efortul pentru majorarea pensiilor (cu 14%) este aproape patru miliarde de lei.

 

În rectificarea bugetară adoptată în august, Guvernul a prevăzut o creştere a pensiilor cu 14% în acest an, însă în Comisiile de muncă reunite, dominate de PSD, parlamentarii au reintrodus în proiectul de rectificare bugetară amendamentul pentru creşterea pensiilor cu 40% în acest an.

 

Punctul de pensie era planificat să crească, de la 1 septembrie la 1.442 lei, însă amendamentul PSD prevede că valoarea punctului de pensie va fi menţinută, cum e în prezent prevăzut de lege, la 1.775 lei.

 

Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank, avertiza că dacă majorarea cu 40% a pensiilor şi dublarea alocaţiilor devin operaţionale, România nu se va mai putea împrumuta de pe pieţe. Singura opţiune va fi un nou acord cu FMI.

 

Şi Banca Naţională avertiza că majorarea punctului de pensie cu 40% poate duce la creşterea deficitului bugetar la peste 11% din PIB, anul viitor.

 

 

 

 

sursa: www.biziday.ro