Ieri, România a înregistrat un număr record de cazuri de COVID-19, motiv de îngrijorare pentru cetăţeni şi autorităţi. Este prima oară când se raportează 1.713 de cazuri noi, iar pronosticurile par să fie şi mai înfricoşătoare. În cursul serii de ieri, Nelu Tătaru a explicat motivul exploziei numărului de cazuri, subliniind faptul că această zi nu va fi un caz singular, iar românii trebuie să fie pregătiţi pentru situaţii şi mai grave.

 

Ce se va întâmpla în luna septembrie

În urma testelor efectuate la nivel naţional, miercuri au fost înregistrate cele mai multe cazuri de COVID-19 dintr-un număr de 26.000 de teste. Cele mai afectate judeţe au fost Cluj (99), Suceava (91), Prahova (84) şi Vâlcea (83), iar în alte judeţe, numărul îmbolnăvirilor s-a dublat.

 

În Bucureşti s-au înregistrat 211 cazuri noi, cu trei mai puţine decât în ziua anterioară. S-au remarcat şi judeţe în care numărul îmbolnăvirilor a crescut alarmant, precum Alba, Cluj, Constanţa, Dolj, Hunedoara, Olt, Prahova, Suceava, Timiş, Vaslui şi Vâlcea, principalul motiv fiind dezvoltarea unor focare de infecţie în căminele de bătrâni.

 

Potrivit ministrului Sănătăţii, un astfel de fenomen era preconizat, dat fiind faptul că s-a reînceput şcoala şi alte activităţi care presupun o supraaglomerare de persoane. Revenirea din vacanţe este un alt factor care ar putea să influenţeze numărul creşterilor de cazuri, alături de aglomeraţia din mjloacele de transport în comun.

 

Nelu Tătaru a transmis avertizări către cetăţeni prin care le aduce la cunoştinţă faptul că fără o igienă bună şi păstrarea regulilor de protecţie, luna septembrie va fi una foarte grea, cu noi cifre record de cazuri COVID-19.â

 

Ce mesaj a transmis şeful de la Sănătate

Ca de fiecare dată, Nelu Tătaru a ieşit în faţa tuturor pentru a le comunica noutăţile şi pentru a le explica fenomenul, încercând să facă tot posibilul pentru a elimina frica instalată după înregistrarea unor noi cifre de îmbolnăviri. Acesta le cere cetăţenilor să fie responsabili şi să se protejeze pe ei înşişi şi pe cei apropiaţi, cât pot de mult.

 

„Astăzi este ziua cu 1713 cazuri din aproape 26.000 de teste lucrate. Trebuie văzută această creştere în contextul evaluării mai multor teste, dar şi în contextul evaluării anumitor focare din anchetele epidemiologice. Noi obişnuim să evaluăm zilnic, la şapte zile, la 14 zile.

 

După cum spuneam, suntem într-o lună în care vom avea o fluctuaţie a numărului de cazuri, şi după numărul de teste, dar şi luna cu cele mai multe măsuri de revenire la o cvasi-normalitate, incluzând aici începerea anului şcolar, luna de campanie electorală, reînceperea activităţii în restaurante, cinematografe, revenirea populaţiei din concedii, aglomerarea din transportul în comun şi alegerile de la sfârşitul lunii.

 

În această perioadă aţi observat un transport în comun aglomerat, în care trebuie, poate, menţionat din nou că trebuie respectate nişte reguli. Ştiu că suntem grăbiţi, ştiu că au început activităţile economice, că a început şcoala, dar precauţiile trebuie să fie maxime. Estimăm o creştere a numărului de cazuri”, a declarat ministrul Sănătăţii, potrivit Digi24.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro