Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei, ca în zilele caniculare, să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00-18.00, să consume lichide la fiecare 15-20 de minute, să facă duşuri călduţe de câteva ori pe zi, iar aerul condiţionat să fie reglat astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât cea ambientală. În ultimele 24 de ore, medicii de la Ambulanţă au intervenit la 1.327 de cazuri, cu 10% mai multe decât în perioada similară a anului trecut.
Având în vedere avertizările meteorologice de caniculă, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00.
De asemenea, oamenii ar trebui să consume zilnic între un litru jumătate şi doi litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.
”Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute”, precizează Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat transmis vineri şi citat de News.ro.
În plus, medicii recomandă consumul zilnic a cât mai multe fructe şi legume proaspete – pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii -, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Ei precizează că un iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar cu apă.
”Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice”, mai precizează MS.
De asemenea, pe parcursul zilei, este recomandat să se facă mai multe duşuri calduţe, iar aparatul de aer condiţionat să fie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
”Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi două-trei ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (spaţii publice, farmacii, biserică, magazine)”. Dacă este absolut necesar să plecaţi de acasă între orele amiezii trebuie să folosiţi o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită”, mai arată MS.
Medicii mai recomandă persoanelor cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.
”În cazul copiilor aflaţi în tabără, medicii recomandă ca alimentele să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete, iar însoţitorii să aibă grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor. În timpul zilei, copiii vor fi supravegheaţi, iar locurile de joacă trebuie amplasate la umbră. De asemenea, scăldatul, acolo unde este cazul, va fi făcut sub absolută supraveghere a însoţitorului”, potrivit MS.
Serviciul de Ambulanţă Bucureşti a înregistrat, în ultimele 24 de ore, 1.327 de cazuri din care 733 de urgenţe de cod roşu şi galben. Din totalul urgenţelor, în 157 de cazuri s-a acordat primul ajutor pe stradă, 64 fiind leşinuri.
“Au fost 157 de cazuri în loc public, cu 64 de leşinuri (35 lipotimii şi 29 de sincope). Este o creşetere cu 10 la sută a numărului de cazuri faţă de perioada similară a lui 2016 şi cu 4 la sută mai multe solicitări faţă de săptămâna trecută”, a declarat managerul SABIF, Alis Grasu.