Mii de români aleg să se testeze la cerere pentru COVID-19, mai cu seamă că anumite ţări permit accesul doar pe baza unui test negativ. Însă, problema apare atunci când rezultatul pe care îl primeşti este unul pozitiv şi nu ştii ce urmează să faci în continuare. Mulţi oameni se plâng că nu ştiu care sunt paşii de urmat dacă pe mail primeşti vestea că eşti infectat.
Uneori se aşteaptă mult rezultatul testului, chiar şi câteva zile pentru că centrele de testare sunt suprasolicitate. Adevăratele complicaţii vin însă în momentul în care testul este pozitiv, iar rezultatul acesta vine după multe zile în care ai ieşit în voie din casă, în lipsa simptomelor. Mulţi nu ştiu ce au de făcut şi intră în panică.
„În primul rând, trebuie să anunţi Direcţia de Sănătate Publică, iar pentru asta, suni şj îţi suni şi medicul de familie. Dacă eşti asimptomatic şi nu ai comorbidităţi, adică nu ai tensiune, nu eşti obez, nu ai diabet şi starea de sănătate este bună, împreună cu DSP, eşti direcţionat către o unitate medicală ca să ţi se facă un set de analize, un bilanţ al momentului – adică, se face o radiografie pulmonară, examen de sânge şi un consult de boli infecţioase sau pneumologic, depinde unde eşti direcţionat.
Ulterior, dacă ai condiţii de autoizolare la domiciliu, semnezi că eşti de acord şi că vei respecta autoizolarea şi pacienţii merg către casele lor. Sunt o serie de reguli pe biletele de externare, iar pacienţii sunt îndrumaţi ca la momentul în care apare orice simptom care ar sugera agravarea afecţiunii sau în caz de stare generală alterată să anunţe medicul de familie. Pot să sune şi la ambulanţă, să anunţe situaţia lor şi prin centrul operativ se găseşte un loc unde să fie internaţi', a explicat la Digi24 managerul Institutului Marius Nasta din Bucureşti, Beatrice Mahler.