Riscul de a obţine un rezultat fals-negativ la testul RT-PCR pentru COVID-19 diferă în funcţie de perioada care a trecut de la infectarea persoanei testate şi depăşeşte aproape întotdeauna 20%, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins.

 

Un rezultat fals-negativ se obţine atunci când, deşi persoana testată este infectată cu coronavirusul SARS-CoV-2, testul nu detectează prezenţa virusului.

 

În prezent, metoda standard folosită pe plan mondial pentru detectarea infecţiei virale este reacţia în lanţ în timp real a polimerazei (RT-PCR), care presupune detectarea virusului în probe prelevate din tractul respirator superior al unei persoane, citează 360medical.ro.

 

Potrivit cercetătorilor, de momentul în care se realizează testarea depinde acurateţea testului şi riscul unui rezultat fals-negativ.

 

Astfel, studiul arată că probabilitatea unui rezutat fals-negativ este de aproape 100% în cazul în care testul este realizat în cel mult 24 de ore de la infectarea unei persoane şi scade apoi până la 67% în ziua a patra după infectare.

 

Ulterior, rata testelor fals-negative scade sensibil, până la 20% în ziua a opta după infectare şi la 3 zile, în medie, după apariţia primelor simptome.

 

Ulterior, rata testelor fals-negative urcă din nou, la 21% în ziua a noua după infectare şi la 66% în ziua a 21-a.

 

Studiul, care a analizat mai multe cercetări anterioare privind performanţa testării RT-PCR, aduce noi dovezi care sugerează nevoia de prudenţă în interpretarea rezultatelor testelor pentru Covid-19 şi importanţa retestării.

 

Un medic specialist infectat cu COVID-19 în urmă cu o lună şi externat cu un test negativ are nevoie de un al doilea test negativ pentru a se întoarce la muncă, însă de 2 săptămâni fiecare test pe care îl face are rezultat pozitiv.

Cazul disperat al unui medic infectat

Un medic specialist infectat cu COVID-19 în urmă cu o lună şi externat cu un test negativ are nevoie de un al doilea test negativ pentru a se întoarce la muncă, însă de 2 săptămâni fiecare test pe care îl face are rezultat pozitiv.

 

Andrei este medic şi apare în raportări ca fiind caz pozitiv, deşi a fost tratat în spital şi a scăpat de orice simptom. La externare a plecat cu un test negativ şi nu a primit nicio recomandare: i s-a spus doar că este liber. Nu poate însă să să întoarcă la muncă pentru că până acum nu a reuşit să aibă un al doilea test negativ.

 

Potrivit epidemiologilor, aparatele RT-PCR detectează şi viruşii morţii, iar acesta este motivul pentru care chiar dacă pacienţii sunt trataţi şi scapă de infecţia cu COVID-19, ies pozitivi. Asta deşi nu mai reprezintă niciun pericol.

 

„Din 3 în 3 zile mă testez de COVID-19 şi toate testele ies pozitive, cu toate că eu nu mai am niciun simptom încă din a zecea zi de internare. Nemaiavând niciun fel de recomandare medicală, îmi continui viaţa normal, mă văd cu prietenii, cu familia, dar eu tot ies pozitiv la teste efectuate.

 

Am vorbit cu mai mulţi medici care mi-au explicat că pot ieşi pozitiv luni de zile, pentru că aceste aparate nu sunt exacte. Ele depistează şi viruşii morţi ceea ce înseamnă că eu pot să ies pozitiv a la long. Unii pacienţi au fost internaţi pe acest criteriu cu zilele, 60-80 de zile şi au tot ieşit pozitivi. Aparatele nu sunt foarte corecte şi exacte, ele chiar văd şi viruşii morţi şi depistează testele ca fiind pozitiv, nemaiavând niciun simptom sau simptomatologie', a mărturisit Andrei, citat de antena3.ro.

 

Din cauza posibilelor erori de testare întregul sistem medical are de suferit

 

El a mai spus că şi-a făcut şi testul de anticorpi, care a demonstrat că a dobândit anticorpi. „Sper să mă ţină cât mai mult. Eu nu mai sunt un pericol pentru societate din cauza virusului. Cert este că din cauza posibilelor erori de testare întregul sistem medical are de suferit. „Minusurile sunt multe, în special pentru pacienţi şi pentru mine, că nu-mi pot face meseria. Eu am foarte mulţi pacienţi cu boli cronice care mă aşteaptă la spital şi nu sunt văzuţi de nimeni', a mai declarat Andrei.

 

Situaţia bizară a fotbaliştilor de la CFR Cluj

 

Vineri, 26 de persoane din cadrul clubului ardelean au fost testate pozitiv cu noul coronavirus. CFR Cluj a repetat verificările, iar multe dintre rezultatele venite luni au fost negative.

 

O greşeală la testare este varianta cea mai plauzibilă, consideră Virgil Musta. Totuşi, medicul spune că pot exista mai multe cauze pentru aceste rezultate pozitive transformate imediat în negative.

 

„Este o situaţie inedită şi interesantă. Mi-e foarte greu să spun exact, pentru că, teoretic, se poate ca testele pozitive sau cele negative să fie fals pozitive sau fals negative din mai multe motive. Poate fi tehnica care s-a folosit sau poate inadecvenţe în martorul care s-a luat în considerare când s-au făcut testele. Probabil deficienţe în procedura efectuării testelor. Pot exista şi alte cauze pe care aş prefera să nu le comentez.

 

Am avut şi noi o situaţie în Timişoara, la Spitalul Odobescu, când s-au născut în aceeaşi perioadă nouă copii. Aceştia au fost testaţi pozitiv la COVID-19. Deoarece se ştie că nu se transmite virusul de la mamă la făt am fost contrariat, am repetat testul şi am contestat că tehnica folosită nu a fost cea corespunzătoare şi au ieşit fals pozitive.

 

Din punct de vedere medical există riscul ca testele să nu aibă sensibilitate 100%, dar asta nu se întâmplă la 10 persoane în acelaşi timp. Cel mai probabil a fost o greşeală în efectuarea testului.

 

Depinde şi de performanţa echipamentelor care efectuează investigaţia de laborator, dar aş prefera să nu intru în subiect, pentru că, după, toată lumea ar găsi o modalitate de a fenta testul”, a declarat Virgil Musta, la Digi Sport Special.

 

 

 

 

Sursa: www.viva.ro