Legea carantinei şi izolării prevede că anumite zone din ţară, considerate roşii din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus, pot intra în carantină. Odată cu declararea carantinei de către autorităţi, acele zone vor fi ca în timpul stării de urgenţă. România a ajuns să aibă aproximativ 700 de noi infectări pe zi, de la puţin peste 100, câte erau la începutul perioadei de „relaxare”, în 15 mai.

 

Acestea sunt zonele roşii din România. Oraşele şi judeţele care pot intra în carantină

Legea carantinei şi izolării stipulează că anumite zone unde există un număr mare de infecţii cu coronavirus, pot fi băgate în carantină. Astfel, cum în Capitală şi în alte zece judeţe se manifestă cele mai numeroase infectări cu COVID-19, acestea ar putea fi vizate de noile reglementări ale Legii carantinei şi izolării, adică ar putea fi puse în carantină.

 

Autorităţile ar putea impune mai curând decât ne aşteptam măsuri de restricţie „zonale sau regionale” acolo unde se va constata o creştere alarmantă a numărului de infectări cu virusul ucigaş.

 

Zonele roşii, închise ca în timpul stării de urgenţă

Mai exact, zonele unde numărul cazurilor creşte periculos de mult ar putea fi pur şi simplu închise, aşa cum s-a procedat în perioada stării de urgenţă cu municipiul Suceava. Anunţul a fost făcut chiar de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, luni cu doar o zi înainte de intrarea în vigoare a Legii carantinei şi a izolării.

 

Potrivit ultimelor date, bilanţul total al persoanelor confirmate cu coronavirus în ţara noastră a ajuns, luni, la 38.139 de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore fuseseră confirmate nu mai puţin de 681 de noi îmbolnăviri.

 

Numărul bolnavilor de coronavirus, mai mare ca cel al vindecaţilor

În acelaşi timp sunt înregistrate 2.038 de decese, iar 25.213 de persoane s-au vindecat. „Aceste cazuri cresc deja cu câteva sute pe zi. Numărul vindecaţilor este mai mic decât numărul celor care se îmbolnăvesc şi înseamnă că avem o creştere continuă a numărului cazurilor active.

 

Dacă populaţia nu respectă măsurile minime care sunt recomandate – mască, distanţare –, riscul există (…) să vedem că situaţia în România poate să se înrăutăţească în continuare în lipsa măsurilor compensatorii care au fost recomandate sau impuse populaţiei.(…) Este posibil să se ajungă la măsuri regionale, zonale, de restricţie, acolo unde apar zone afectate”, a afirmat Raed Arafat.

 

Bucureşti, cele mai multe cazuri de coronavirus

Potrivit datelor oficiale, în Bucureşti sunt cele mai multe infectări cu COVID-19, mai exact 4.467. Judeţele din ţară cvare riscă carantina sunt: Suceava (4.268), Braşov (2.381), Argeş (2.079), Galaţi (1.626), Vrancea (1.378), Dâmboviţa (1.194), Iaşi (1.139), Prahova (1.126), Botoşani (1.104), Neamţ (1.059).

 

La acestea mai pot fi adăugate alte nouă judeţe „galbene” din vestul şi centrul ţării: 723 (Bihor) şi 891 (Cluj) de cazuri. De asemenea, în judeţele Gorj, Olt, Ialomiţa şi Buzău se manifestă între 550 şi 990 de cazuri. Pe litoral, în judeţul Constanţa sunt 645 de cazuri confirmate, iar în Tulcea sunt 230.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro