Guvernul a decis, în urma sugestiilor primite pe platforma online Comisia de Tăiat Hârtii, să desfiinţeze taxa de timbru, după ce copiile legalizate au fost şi ele scoase din uzul birocratic.

Românii nu vor mai plăti taxa de timbru pentru eliberarea cazierului judiciar şi a cărţii de identitate. Copiile legalizate, aşa cum vă anunţam în urmă cu câteva zile, vor fi înlocuite cu o declaraţie pe propria răspundere.

”O să aveţi surprize uriaşe. Cazierele. Nu vor mai fi plimbaţi oamenii şi vor lua instituţiile una de la alta. Copia legalizată nu are nicio logică, să dăm bani notarului, să mergem cu aceeaşi copie la aceeaşi instituţie”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, la Digi 24.

Românii s-au plâns pe platforma online de faptul că procedura de obţinere a cazierului este foarte complicată, cu drumuri la Poştă, pentru timbrul fiscal, sau la CEC, pentru achitarea taxelor extrajudiciare de timbru.

Guvernul a decis să simplifice procedura. În cazurile în care taxa de timbru va trebui plătită, românii vor putea să achite şi cu cardul sau online.

Instituţiile statului vor fi obligate să accepte aceste metode de plată până în 2018, cât şi să aibă baze de date care să comunice între ele, sistemul informatic fiind şi el într-o amplă procedură de modernizare.