Între timp, 456 de noi cazuri de infectare cu Sars-Cov-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, în condiţiile în care au fost făcute puţin peste 8.600 de teste.

 

Cele mai multe cazuri au fost confirmate în Argeş, Dâmboviţa şi Braşov. Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că există riscul de transmitere a virusului prin particule infime, care plutesc în aer.

 

Ultima săptămână ne arată că ne apropiem de al doilea vârf al epidemiei.

 

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii: „Asistăm, dacă vreţi, la o a doua cocoaşă a primului val sau ne apropiem de un al doilea vârf tot din primul val.

Reporter: Şi valul 2?

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii: Să terminăm cu primul val, să vedem cum ieşim din acest val, care e rata de imunizare a românilor după acest prim val, să vedem evoluţia de peste vară, să ne obişnuim să coexistam cu acest virus şi vara şi vom putea discuta de un val 2, dar după ce trecem de valul 1 şi vedem evoluţii pe parcursul verii”.

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că transmiterea prin aer a virusului, prin aerosoli care se plimbă în aer după ce o persoană a părăsit zona, nu poate fi exclusă. Se întâmplă în principal în zone închise, cu ventilaţie slabă cu exteriorul.

 

Dr. Brânduşa Petrutescu, medic imunolog: „Persistă mult timp în aer şi pot asigura transmiterea virală pe distanţe mari, nu e suficientă distanţa de doi metri faţă de persoană infectată, pot ajunge şi la opt metri distanţă, plus ele pot fi recirculate de aerul condiţionat”.

 

Cum se transmite virusul

 

SARS COV 2 se răspândeşte, în principal, prin picături eliberate prin tuse ori strănut. Acestea sunt mari şi ajung rapid pe suprafeţe. Sunt reţinute de masca chirurgicală obişnuită.

 

Dar când vorbiţi, spre exemplu, sunt eliberate în aer particule infime, sub 5 microni, care vor pluti în aer. Acestea, numite aerosoli, sunt reţinute doar de măştile FFP2 şi FFP3.

 

Dr. Brânduşa Petrutescu, medic imunolog: „Dacă sunt multe particule virale în aer, nu se cunoaşte doza infecţioasă. E bine să evităm, pe cât posibil, staţionarea în spaţii închise cu mai multe persoane”.

 

Aerosolii, deşi periculoşi în spaţii închise, pot fi uşor produşi în aglomerări umane, aşa cum vedem pe litoral.

 

Prof. univ. dr Grigore Mihăescu, expert virusolog: „Aceste aglomerări umane fac un nor de aerosoli. Ce înseamă nor de aerosoli? Ca o ploaie de aerosoli, ca o ploaie măruntă, care e luată de curenţii de aer şi dusă de colo colo. Dacă în apropiere acestei aglomerări, care emite aerosoli infectanţi, există persoane la o distanţă suficient de mică, se vor infecta cu o probabilitate de 100%”.

 

În privinţa celor mai mici picături, produse când vorbim, bărbaţii sunt cei mai vinovaţi. Ei au capacitatea respiratorie cea mai mare, aşadar, când vorbesc, eliberează cea mai mare cantitate. La polul opus se află copiii, care vor elibera, modest, picături mici respiratorii.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro