Decizie fără precedent. Primul român care a câştigat în instanţă dreptul de a ieşi din carantină

Un maramureşean este primul român care a obţinut o hotărâre judecătorească prin care statul a fost obligat să-l elibereze de îndată din carantina instituţionalizată. Autorităţile au anunţat deja că vor respecta decizia instanţei.

Un român şi-a câştigat dreptul la libertate după un proces fulger, care a durat doar două zile.

Maramureşeanul Ioan Longa a înregistrat pe 16 iunie un dosar la Judecătoria Baia Mare prin care a dat în judecată toate instituţiile de forţă ale statului român care l-au plasat în carantină, iar pe 18 iunie judecătorul Cosmin Cristian Pop a dispus punerea de îndată a acestuia în libertate.

Reclamantul a solicitat instanţei o ordonanţă preşedinţială, prin e-mail, pârâţi fiind Direcţia de Sănătate Publică Maramureş, Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş, MAI, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Ghe. Pop de Băseşti” Maramureş.

Iată şi soluţia judecătoriei, una fără precedent în România, aşa cum apare pe portalul instanţelor:

Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Maramureş, invocată de aceasta prin întâmpinare. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş, M.A.I., Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Gh. Pop de Băseşti” al jud. Maramureş, în calitate de coordonatori ai Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş, invocată de acesta. Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de emitere a ordonanţei preşedinţiale, invocată de pârâtul Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş, M.A.I., Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Gh. Pop de Băseşti” al jud. Maramureş, în calitate de coordonatori ai Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş şi de către pârâta Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Maramureş prin întâmpinare. ADMITE cererea de emitere a ordonanţei preşedinţiale formulată de reclamantul LONGA IOAN, în contradictoriu cu pârâţii DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEŢULUI MARAMUREŞ şi CENTRUL JUDEŢEAN DE COORDONARE ŞI CONDUCERE A INTERVENŢIEI MARAMUREŞ, M.A.I., DEPARTAMENTUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ, INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ, INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ „GH. POP DE BĂSEŞTI” AL JUD. MARAMUREŞ, în calitate de coordonatori ai Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei MaramureşDispune încetarea de îndată a măsurii carantinării instituţionalizate instituite împotriva reclamantului începând cu data de 13.06.2020 şi, în consecinţă, punerea acestuia în stare de libertate. Fără cheltuieli de judecată. Executorie”.

Părţile pârâte pot depune apel în termen de 5 zile, dar decizia este executorie, aşa că bărbatul a fost eliberat imediat din carantină.

Potrivit Baia Mare 24, bărbatul se întorsese din Germania, iar medicii de la frontieră au dispus izolarea acestuia la domiciliu.

O zi mai târziu, poliţiştii s-au prezentat la domiciliul acestuia pentru a vedea dacă respectă izolare, numai că nu l-au găsit acasă, motiv pentru care s-a dispus carantinarea lui la Baia Mare.

Numai că Ioan Longa nu a acceptat acest lucru şi a înfruntat direct statul român, dând în judecată toate instituţiile implicate în gestionarea pandemiei.

Ce spun autorităţile

Autorităţile maramureşene au luat act de decizia instanţei şi au transmis că o vor respecta.

Este o persoană din comuna Poienile de Sub Munte care venise din străinătate şi se afla pe lista persoanelor izolate la domiciliu. Poliţiştii de la postul de poliţie Leordina au procedat la verificarea respectării măsurii de izolare la domiciliu şi s-au deplasat la locaţia declarată. Nu a fost găsit acolo, era doar soţia acestuia în respectiva locaţie. Aceasta l-a sunat şi i-a transmis că este căutat şi verificat de instituţiile abilitate. Persoana a revenit la locaţia declarată, iar agenţii de poliţie au întocmit procesul verbal de constatare, iar în conformitate cu procedurile stabilite şi prevederile legislaţiei în vigoare aceasta a fost introdusă în carantină instituţionalizată. Persoana a contestat măsura carantinării instituţionalizată la DSP şi CJCCI care nu au aprobat ieşirea, iar ulterior persoana a apelat la instanţa de judecată, care i-a dat câştig de cauză în primă instanţă. CJSU Maramureş va respecta decizia instanţei de judecată”, au transmis autorităţile pentru sursa citată.