Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a spus că a fost aprobată OUG prin care fiecare persoană defavorizată va primi câte 50 de măşti, în total urmând să fie achiziţionate materiale de protecţie pentru 2,3 milioane de oameni, urmând să se plătească 230 de milioane de lei de la bugetul de stat.

 

„În urma modificării în Parlament a Hotărârii de Guvern privind starea de alertă, am adoptat azi (joi – n.red.) o OUG privind acordarea de către Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de sănătate publică, autorităţilor locale necesarul de măşti de protecţie pentru familiile şi pentru persoanele defavorizate. S-au aprobat măşti de protecţie pentru 2,3 milioane de persoane din categoriile defavorizate”, a spus Nelu Tătaru, după şedinţa de Guvern de joi seara.

 

Ministrul Sănătăţii a explicat care sunt categoriile defavorizate. Este vorba despre persoane ce provin din familii beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii 416/2001, privind venitul minim garantat, persoane din familiile beneficiare de alocaţii pentru susţinerea familiei, acordate în baza Legii 277/2010, pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei, inclusiv reprezentând nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, prevăzută de OUG 6/2009, persoanele încadrate în grad de handicap, care realizează venituri exclusiv din prestaţiile sociale prevăzute de articolul 42 şi articolul 58 din Legea 448/2006.

 

„Se acordă un număr de 50 de măşti de protecţie pentru fiecare persoană din categoriile precizate, aferente unei perioade de două luni”, a adăugat demnitarul.

 

Nelu Tătaru a precizat că este necesară suplimentarea cu 230 de milioane de lei a bugetului Ministerului Sănătăţii pentru achiziţia acestor măşti.

 

„În trei zile de la aprobarea acestei ordonanţe, autorităţile publice trebuie să trimită către direcţiile de sănătate publică lista cu aceste persoane, iar odată achiziţionate, direcţiile de sănătate publică, în trei zile, vor trebui să vireze către autorităţile locale aceste măşti”, a mai spus Nelu Tătaru.

 

Odată cu instituirea stării de alertă, purtarea măştii este obligatorie în spaţiile închise.

 

 

 

 

Sursa: www.europafm.ro