Alina Mihaela Horeanu, o fostă studentă din Suceava care a ucis, în 2007, alături de un alt coleg, un om de afaceri din Botoşani, a fost eliberată după 10 ani de închisoare, deşi primise iniţial o condamnare de 20 ani.

 

Potrivit Monitorul de Suceava, Alina Horeanu, care şi-a schimbat între timp numele în Roşca, era studentă la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, în timp ce prietenul ei, Vlad Irimia Scurtu, cu care a comis crima, era student la distanţă la Facultatea de Informatică.

 

Horeanu şi Scurtu au plănuit să-l omoare pe Daniel Mancaş, directorul unei firme din Botoşani cu care fata a avut o relaţie după ce s-au cunoscut pe internet. Potrivit planului, cei doi l-au atras pe Daniel Mancaş la Iaşi, unde l-au omorât cu 33 de lovituri de cuţit, dar şi mai multe lovituri cu o bâtă de baseball, scrie sursa citată.

 

Cei doi studenţi au decis să scape de cadavrul lui Daniel Mancaş şi au mai chemat în ajutor doi prieteni, Daniel Brăescu şi Alexandru Stan. Toţi patru au pus cadavrul lui Mancaş în portbagaj şi l-au transportat în pădurea de la Ilişeşti.

 

După ce au stropit corpul cu patru pungi de clor, au turnat pământ de flori peste cadavru.

 

Pentru fapta lor, Alina Horeanu şi Vlad Irimia Scurtu au primit câte 20 de ani de închisoare

 

Fosta studentă a fost eliberată condiţionat

 

Monitorul de Suceava notează că judecătoria Gherla a admis propunerea formulată de Comisia de liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Gherla în ceea ce o priveşte pe Alina Horeanu.

 

”Judecătorii au decis liberarea condiţionată a persoanei private de libertate Roşca Mihaela Alina (fostă Horeanu, fostă Stoian). Ea avea de executat o condamnare de 20 de ani de închisoare pentru omor, dar şi pentru înşelăciune. Din procesul-verbal şi caracterizarea anexată, reiese că persoana privată de libertate execută o pedeapsă de 20 de ani de închisoare. Până pe 13 februarie 2020, aceasta a executat 5.529 de zile de închisoare. Pentru a putea beneficia de liberare condiţionată, ea trebuie să execute 3/4 din pedeapsă, adică 5.478 de zile de închisoare. Mai reiese că deţinuta a fost sancţionată disciplinar o singură dată. Sancţiunea a fost ridicată prin recompensare”, au arătat magistraţii de la Judecătoria Gherla în motivarea deciziei de liberare condiţionată.

 

Judecătorii au explicat şi motivele pentru care s-a ajuns la această soluţie, precum şi faptul că au fost îndeplinite toate condiţiile legale.

 

„Pentru rezultate bune, aceasta a fost recompensată de 59 de ori. Faţă de personalul din penitenciar şi faţă de colegi a manifestat respect. Din textul de lege reiese că pentru a fi liberat condiţionat, persoana privată de libertate trebuie să îndeplinească în mod cumulativ cele trei condiţii (executarea fracţiunii de pedeapsă, stăruinţa în muncă şi dovezi de îndreptare). Din cele de mai sus reiese că deţinuta îndeplineşte toate condiţiile pentru liberare condiţionată, astfel că propunerea comisiei va fi admisă şi se va dispune liberarea condiţionată a condamnatei pe data rămânerii definitive a sentinţei”, se mai arată în motivarea instanţei de judecată.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro