Mii de companii private din domeniul medical, inclusiv marii jucători de pe piaţă, precum Regina Maria, MedLife, Synevo, Clinica Sante, Sanador sau Polisano, au suspendat unele contracte ale angajaţilor în această perioadă de criză, în care statul ajută mediul privat prin susţinerea de la buget a costurilor cu şomajul tehnic. Pe lângă companiile private, au suspendat contracte şi agenţii şi instituţii ale statului din domeniul sănătăţii, cum ar fi DGASPC sector 4, Serviciul Public de Administrare Creşe Braşov sau Direcţia Creşe Iaşi. Circa 8.500 de operatori de spitale şi clinici private, instituţii de stat din domeniul sănătăţii, cabinete medicale şi stomatologice, au suspendat în total contractele a circa 40.000 de angajaţi, reprezentând 10,5% din personalul total. Sunt şi cadre medicale printre aceste persoane, în condiţiile în care sistemul medical se confruntă cu o pandemie.
Cam trei sferturi dintre contractele suspendate, 29.300, sunt cu trimitere în şomaj tehnic, alte 9.158 au fost suspendate cu acordul părţilor, iar restul - din motiv de forţă majoră sau alte cazuri prevăzute de lege.
Printre primii angajatori după numărul de contracte suspendate se află Centrul Medical Unirea (Regina Maria), MedLife, Synevo, Sante, Monza, Sanador, relevă date Profit.ro.
De asemenea, printre angajatorii din sănătate care au trimis oameni în şomaj tehnic sunt şi spitale de stat, precum Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, cu 125 de contracte, cele ai multe persoane fiind trimise în şomaj tehnic. Spitale judeţene de urgenţă şi chiar Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" au trimis de asemenea personal în şomaj tehnic.
Potrivit datelor Profit.ro, la data de 23 aprilie, 8.467 de operatori din domeniul sănătăţii, privaţi sau de stat, aveau active 337.364 contracte de muncă şi suspendate alte 39.577, din care 29.320 în baza art 52, alin 1, litera c) (în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare). Suspendarea pe această prevedere dă dreptul firmelor şi agenţiilor să ceară statului să beneficieze de şomaj tehnic suportat de la buget.
Decizia acestor companii, mai ales a celor private, de a trimite angajaţi în şomaj tehnic survine în contextul situaţiei economice dificile, dar şi a deciziilor Guvernului de a suspenda temporar activitatea cabinetelor de medicină dentară, precum şi internările pentru intervenţii chirurgicale şi alte tratamente şi investigaţii medicale spitaliceşti, care nu reprezintă urgenţă şi care pot fi reprogramate. De asemenea, au fost suspendate consultaţiile programate şi programabile, în structurile ambulatorii ale spitalelor publice şi private.
Contracte suspendate pe mai multe firme
Multe dintre reţelele private de sănătate, fie că operează spitale, clinici, centre de testare, cabinete stomatologice sau au alte activităţi, îşi pot desfăşura activitatea prin intermediul mai multor firme.
De exemplu, reţeaua Regina Maria este pe prima poziţie în rândul angajatorilor după numărul de contracte suspendate, cu firma Centrul Medical Unirea SRL.
Potrivit paginii de internet a companiei, din reţea fac parte, însă, mai multe firme, prezente, de asemenea, printre cele care au apelat la şomaj tehnic.
Per total, numărul de contracte suspendate pe grup ajunge astfel la 710.
Strategia MedLife în această perioadă, anunţată pe bursă Companiile mari din sănătate nu s-au grăbit să facă publice informaţii despre modul în care îşi administrează resursele umane sau dacă apelează la schema de ajutor de stat prin care angajaţii în şomaj tehnic sunt plătiţi de la bugetul de stat.
Una dintre puţinele companii care a anunţat o serie de măsuri, probabil similare cu ce au aplicat şi alţi angajatori, este MedLife. Compania este însă listată la bursă, astfel că are obligaţii suplimentare privind transparenţa faţă de acţionari.
Având în vedere decizia autorităţilor de a suspenda temporar o parte importantă a activităţilor spitalelor de stat şi private, MedLife a anunţat la finele lunii martie bursa că introduce o serie de măsuri: reducerea de comun acord cu 50% a salariilor echipei de management pentru o perioadă de 45 de zile.
Reducerea costurilor în legatură cu departamentele de suport prin trimiterea personalului non-critic în şomaj tehnic. Costurile vor fi suportate de către Guvernul României până la un nivel de 75% din salariul mediu pe economie; pentru salariile care depăşesc media pe economie, diferenţa va fi suportată de Grupul MedLife. Măsură în vigoare începând cu 26 martie.
Diminuarea programului de lucru pentru personalul administrativ cheie de la 5 la 4 zile lucratoare, începând cu 26 martie.
Negocierea cu toţi proprietarii de spaţii în care îşi desfăşoară activitatea Grupul MedLife cu scopul de amânare sau reducere a plăţilor de chirie pentru următoarea perioadă. negocierea cu furnizori de servicii secundare, “not mandatory” pentru Grupul MedLife cu scopul suspendării colaborării pentru următoarea perioadă.
Discuţii avansate cu băncile pentru creşterea lichidităţii disponibile la nivelul Grupului
Sursa: www.profit.ro