Senatul, în calitate de for decizional, a dezbătut şi respins în regim de urgenţă proiectul de lege ce prevedea autonomia Ţinutului Secuiesc. Toţi senatorii UDMR au votat pentru iniţiativa privind autonomia, în vreme ce reprezentanţii tuturor celorlalte partide au votat împotrivă, anunţă G4Media. S-au înregistrat 126 de voturi împotriva iniţiativei (PSD, PNL, USR, PMP, ALDE, Pro România) şi 9 voturi ”pentru” (UDMR). Un singur senator nu a răspuns apelului telefonic şi nu a votat.

 

Actul normativ, iniţiat de 3 deputaţi ai UDMR, a fost adoptat tacit în Camera Deputaţilor. Forma proiectului includea o listă de teritorii din Ţinutul Secuiesc în cazul cărora se acorda autonomia. De asemenea în textul proiectului se prevedea că limba maghiară devine – în respectivele zone – limbă oficială, la fel ca cea română, iar zona din centrul ţării urma să fie administrată independent, conform Ziare.com. Ţinutul Secuiesc urma să fie compus din judeţele Covasna, Harghita şi “scaunul istoric Mureş”.

 

Proiectul mai arăta că autonomia regională era exercitată de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret şi liber exprimat, precum şi de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta. Mai prevedea că preşedintele Ţinutului Secuiesc urma să fie ales de către „cetăţenii Ţinutului Secuiesc prin alegeri libere şi generale, prin vot secret şi direct pentru o perioadă de patru ani”.

 

Adoptarea actului în camera inferioară a Parlamentului a stârnit un scandal politic intern. Preşedintele Iohannis a atacat dur PSD, despre care a spus că „se luptă în birourile secrete din parlament ca să dea Ardealul ungurilor”. „Jo napot kívanok, PSD! Jo napot kívanok, Ciolacu! Oare ce v-a promis Viktor Orban în schimbul acestei legi?”, a mai adăugat şeful statului.

 

În replică, preşedintele interimar al PSD l-a acuzat pe Klaus Iohannis că ştia că actul normativ urma să fie respins în Senat şi că ştia că social-democraţii nu susţin un astfel de proiect. O reacţie a avut şi fostul lider PSD, Viorica Dăncilă, care l-a atacat în schimb chiar pe liderul social-democraţilor. Dăncilă îi cere lui Ciolacu să demisioneze de la şefia PSD: „Partidul nu merită să deconteze monstruoasa iresponsabilitate a lui Marcel Ciolacu”.

 

Liderul UDMR a spus că Iohannis „a avut o declaraţie nedemnă pentru un preşedinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent şi periculos: ungurii ne iau Ardealul”.

 

Dan Barna (USR) consideră că „preşedintele a avut o declaraţie din zona Vadim Tudor. A încercat să joace această carte a populismului deşănţat, folosind o temă naţionalistă total depăşită”.

 

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că şefu statului trebuie să vină în Parlament pentru a dovedi „acuzaţia gravă” că PSD ar fi avut „o înţelegere ascunsă” cu o putere străină pentru a ceda o parte din teritoriul naţional.

 

Liderul Pro România, Victor Ponta, l-a criticat pe Klaus Iohannis pentru declaraţia referitoare la proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc şi mesajul adresat celor din PSD: „Iohannis are exprimări pe care le auzisem la Vadim Tudor şi Liviu Dragnea în ultima perioadă. Cred că ştia foarte bine că această lege nu va trece”.

 

Fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat acid conducerea Camerei Deputaţilor, după adoptarea proiectului: „Va rămâne însă în istoria Camerei Deputaţilor ruşinea de a fi adoptat o astfel de lege, care pur şi simplu umileşte şi România şi poporul român”.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro