OFICIAL Primul caz fe coronavirus in Romania!

Primul caz de coronavirus a fost confirmat OFICIAL in Romania! 

Raed Arafat şi ministrul interimar al Sănătăţii au susţinut o declaraţie de presă în care au anunţat că a fost confirmat primul caz de coronavirus în România.

Este vorba despre o persoană care a intrat în contact cu unul dintre cetăţenii italieni care au fost în ţară weekendul trecut. Pacientul va fi transportat la Institutul Matei Balş din Bucureşti, iar toate persoanele care au intrat în contact vor fi plasate în carantină.

“Avem primul caz de infectare cu Covid-19. Starea bărbatului este bună. Nu trebuie să ne alarmăm. Mai avem în lucru încă 33 de teste şi vom comunica rezultatele imediat.

E un singur caz confirmat, pacientul e într-o stare bună, nu prezintă febră, tuse sau alte simptome. Este asimptomatic. Totuşi, faptul că e un test pozitiv înseamnă că va trebui internat.

Un echipaj de la ISU Dolj cu autospecială pregătită se deplasează pentru preluarea persoanei de la domiciliu.

În casa respectivă mai sunt 7 persoane, toate au fost testate negativ până la acest moment. Dar, având în vedere că persoana testată pozitiv a stat acolo, persoanele vor sta la domiciliu, sub pază, nu vor putea să plece din casă cel puţin 14 zile. Apoi vor fi testaţi iar.

La sosirea la Balş pacientul va fi predat şi maşina dezinfectată. Vom reveni cu altă informaţii, în seara aceasta se va stabili un plan concret de lucru. La Gorj au fost convocaţi prefectul şi echipa.

Transportul va dura până la cinci ore, nu e o problemă de urgenţă, ci trebuie făcut în condiţii de siguranţă. Izolarea la domiciliu e sub formă de carantină, nu vor avea nicio alta formă de contact, doar cu persoane protejate.

Despre copii nu avem informaţii, dar sunt acolo persoane în vârstă. Este posibil ca persoana să fi luat contact şi cu alte persoane înainte să fie izolată la domiciliu. Vom lua contactele persoanei din momentul în care a contactat pacientul zero (italianul), iar persoanele respective vor fi verificate.

Pacientul a intrat în contact direct cu cetăţeanul italian, este o cunoştinţă a acestuia.E un curs normal al bolii, al coronavirusului, poţi fi asimptomatic dar pozitiv. Pe parcurs poţi avea simptome, oricând. Faptul că e pozitiv înseamnă că putea să transmită boală.