România a fost condamnată marţi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru că autorităţile nu au răspuns sesizării reclamantei care s-a plâns de violenţă în familie şi de cyber-violenţă din partea fostului soţ, transmite Asociaţia Vedem Just.

 

Reclamanta a formulat mai multe plângeri împotriva soţului pentru violenţă domestică: a invocat faptul că a fost ameninţată cu moartea, apoi a fost lovită ca să-şi retragă plângerea de la poliţie. După divorţ, a invocat faptul că el a consultat în mod abuziv conturile sale electronice – inclusiv contul Facebook – şi a făcut copii ale conversaţiilor sale private, ale documentelor şi ale fotografiilor.

 

Parchetul a clasat cauza pe motiv că ameninţarea nu era suficient de gravă, respectiv că plângerea pentru încălcarea secretului corespondenţei a fost formulată tardiv, potrivit Vedem Just.

 

Judecătorii europeni au constatat că autorităţile naţionale nu au anchetat faptele de violenţă domestică. Totodată, s-a clarificat faptul că cyber – violenţa este recunoscută în prezent ca un aspect al violenţei împotriva femeilor şi fetelor şi că poate apărea sub diferite forme, inclusiv sub forma încălcării confidenţialităţii informatice, a intruziunii în computerul victimei şi a preluării, distribuirii şi manipulării de date şi imagini cu caracter personal.

 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că România se face vinovată de încălcarea art. 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) şi art. 8 (dreptul la respectarea vieţii private, de familie şi a corespondenţei) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Ca urmare, reclamanta va primi de la statul român suma de 10.000 de euro cu titlu de daune morale.

 

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro