Noi schimbări în Codul Rutier 2020! Ce se va întâmpla cu conducătorii auto care primesc sancţiuni în alte state din Uniunea Europeană? Acum le va fi mult mai uşor să plătească.

 

Cod rutier 2020. Atenţie şoferi!

Prin îndeplinirea unor condiţii, o amendă de circulaţie primită de români în alt stat din UE, poate fi recunoscută şi apoi executată în România. Condiţiile de executare sunt:

 

1.persoana vizată de decizie să aibă oportunitatea ca situaţia să ii fie judecată de o instanţă competentă

2. Decizia să fie adoptată de o instanţă cu autoritate administrativă

3. Să existe o decizie definitivă de sancţionare prin care persoana să fi fost amendată pentru încălcarea legistalţiei rutiere în statul membru al UE.

Sunt de asemenea şi cazuri în care recunoaşterea şi executare amenzilor ar putea fi respinse de către statul Român. Acestea fiind:

1. Certificatul care trebuie trimis de autorităţile statului European, este incomplet sau sancţiunea nu există2.Persoana să fi fost deja amendată pentru aceeaşi faptă în alt stat

3. Sancţiunea să nu conţină o faptă care se abate de la legistlaţia rutieră

4. Fapta pentru care se aplică sancţiunea să fie prescrisă în România

5. Imunitate pentru persoana sancţionată

6. Persoana sancţionată nu a fost informată cu privire la dreptul de a contesta

7. Suma amenzii să fie sub 70 de euro

8. Persoana amendată nu a fost prezentă la aplicarea sancţiunii.

Care sunt contravenţiile urmărite în România?

Contravenţiile rutiere ce pot fi urmărite în România sunt: excesul de viteză, nefolosirea centurii de siguranţă, nerespectare culorii roşie a semaforului, conducerea sub influenţa alcoolului, conducerea sub influenţa stupefiantelor, nefolosirea căştii de protecţie, utilizarea benzii interzise şi utilizarea telefonului mobil sau al altor dispozitive de comunicare în timpul conducerii.

 

În cazul sancţiunilor săvârşite în alte ţări care nu sunt membre UE, amenda se face pe loc. De exemplu, în Turcia, contravenţiile sunt sancţionate pe loc sau la oficiile fiscale. În Serbia, organele de poliţie obişnuiesc să reţină documentele de călătorie până la prezentarea dovezii de achitare a amenzii.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro