Vaccinul antigripal nu mai există pe stoc la niciun producător, astfel că, la acest moment, trebuie să luăm măsuri de precauţie, iar triajul copiilor din şcoli şi grădiniţe este foarte important, a declarat, miercuri, Amalia Şerban, directorul de sănătate publică din Ministerul Sănătăţii.

 

Amalia Şerban a precizat că, pentru a fi eficientă, vaccinarea antigripală trebuie făcută în lunile septembrie-octombrie.

 

Pentru actualul sezon, Ministerul Sănătăţii a cumpărat aproape 1,5 milioane de doze.

 

„A fost un an bun pentru vaccinarea antigripală şi deja am demarat discuţiile pentru contractul de anul acesta, iar toate persoanele care doresc să se vaccineze pentru sezonul următor să informeze medicii de familie”, a adăugat Amalia Şerban.

 

Ea a precizat că a fost redactat un proiect de protocol cu Ministerul Educaţiei pentru a monitoriza mai bine situaţia copiilor în unităţile de învăţământ. „Atunci când sunt creşteri ale numărului de cazuri de gripă se pot lua decizii punctuale. Dacă sunt 3 cazuri, nu trebuie închisă toată şcoala. Pot fi suspendate cursurile într-o clasă sau două”, a explicat directorul de sănătate publică din Ministerul Sănătăţii.

 

Amalia Şerban a explicat că este atribuţia medicului şi a asistentei şcolare de a face triajul copiilor în fiecare dimineaţă, iar profesorii ar trebui să observe dacă sunt copii manifestă simptome şi să cheme părinţii să-şi ia copiii acasă.

 

Ea a precizat însă că „profesorii nu se simt foarte confortabil să ia ei această decizie”, astfel că se va stabili cum se va proceda.

 

Săptămâna trecută s-a înregistrat debutul sezonului gripal (rata pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 25% pentru acelaşi subtip), iar specialiştii se aşteaptă în perioada următoare la o circulaţie mai intensă a virusurilor gripale.

 

Până la data de 12 ianuarie 2020 au fost vaccinate antigripal 1.427.519 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit în cadrul campaniei Ministerului Sănătăţii.

 

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro