Nu mai este mult şi vom avea zăpadă şi polei în unele regiuni ale ţării, iar legea prevede că în aceste condiţii este obligatoriu să ai maşina echipată cu anvelope de iarna. 
 
Conform Codului rutier, anvelopele de iarnă sunt obligatorii dacă drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, precum şi vehiculele de transport cu mai mult de nouă locuri trebuie să aibă anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.
 
Dar ce nu ştiu cei mai mulţi şoferi este că tot pot primi amendă chiar dacă au anvelope de iarnă şi cred că pot circula fără griji pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
 
Cod Rutier: poţi fi amendat pe un drum cu zapadă chiar dacă ai anvelope de iarnă
 
În cazul în care anvelopele  sunt uzate poliţia ne poate amenda cu până la 725 de lei. Producătorii de anvelope au prevăzut anvelopele cu martori de uzură. Aceştia sunt poziţionaţi între blocurile profilului de pe anvelopă, au o înălţime de 1,6 mm şi sunt minim şase astfel de indicatori.
 
Practic limita maximă de uzură este de 1,6 mm, iar limita pentru minima siguranţă este de 2 mm. În concluzie, limita minimă admisă precizată în Codul Rutier este dată de martorul de uzură care este pe anvelopă.
 
Poliţistul poate aplica astfel o amendă, conform Codului Rutier( art. 100, punctul 6) din clasa II, adica cu 4-5 puncte, ceea ce înseamnă pâna la 725 de lei, plus măsura de retinere a certificatului de inmatriculare.
 
Iată şi textul de lege: “Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:  – conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă”.
 
Practic această prevedere legală se poate aplica tuturor categoriilor de anvelope.
 
 
 
 
 
 
 
 
Sursa: www.auto-bild.ro