Gândiţi-vă bine înainte să mergeţi să mâncaţi în oraş! Aproape 500 de kilograme de alimente expirate şi mâncare ţinută la temperaturi care o puteau altera au fost descoperite la mai multe restaurante fast-food din centrul comercial Sun Plaza Bucureşti.

 

Inspectorii de la Protecţia Consumatorului au făcut 13 controale încheiate cu 17 sancţiuni în valoare de aproape 200 de mii de lei. Au considerat neregulile atât de grave încât au închis temporar şapte restaurante.

 

După o noapte în care angajaţii au lucrat fără odihnă ca să îndrepte lucrurile, şase localuri au primit din nou drept de funcţionare, dar patronii au fost avertizaţi că la următoarea abatere sancţiunile vor fi mult mai dure.

 

A fost retrasă definitiv de la comercializare şi din circuitul consumului uman cantitatea de 490,195 kg şi 28,5 litri produse alimentare, în valoare de 15.511,5 lei, pentru următoarele abateri: erau utilizate produse alimentare cu dată limita de consum depăşită; materiile prime nu erau însoţite de eticheta de produs de unde să rezulte principlalele elemente de identificare şi caracterizare şi documentele de provenienţă; nerespectarea temperaturii de păstrare/depozitare stabilită de către producător; schimbarea stării termice a produselor; în spaţiile de pregătire a preparatelor culinare condiţiile igienice erau necorespunzătoare, respectiv paviment depreciat, pereţi cu urme de grăsime, hote murdare cu urme de grăsime arsă.

 

Preşedintele ANPC: Retransmitem un mesaj ferm. Nu vom face niciun rabat de la exigenţe!

 

Cu ocazia acţiunilor de control desfaşurate s-a propus măsură complementară de oprire temporară a prestării serviciilor de alimentaţie publică pentru un număr de 7 operatori economici până la remedierea abaterilor constatate.

 

În cursul nopţii de vineri şase dintre aceşti operatori economici au remediat abaterile iar în cursul zilei de sâmbătă măsura a fost ridicată. „Cred că, mai important decât sancţionarea dura a celor cu abateri, este determinarea acestora să se întoarcă pe piaţă într-o formă corectă faţă de consumatori şi, bineînţeles, lege! Comercianţii trebuie să pună pe piaţă numai produse şi servicii sigure, oferind locuri de muncă, flux de materii prime alese cu grijă şi respect faţă de cei care le asigura venituri Retransmitem un mesaj ferm: nu vom face niciun rabat de la exigenţe, dar suntem gata să încurajăm abordarea corectă!”, spune Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

 

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro