Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Irlanda, unde joi sunt în vigoare Coduri portocaliu şi galben de vânt puternic, ploi torenţiale şi inundaţii, în regiunile Galway, Mayo, Clare, Cork, Kerry şi Limerick. O altă atenţionare a fost emisă pentru Grecia, unde sunt prognozate fenomene meteo intense: averse foarte puternice, intensificări ale vântului şi grindină.

 

MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Irlanda că Serviciul de Meteorologie local a emis o atenţionare de ploaie torenţială şi rafale de vânt puternic pentru regiunile Galway, Mayo, Clare, Cork, Kerry şi Limerick. Vântul va atinge viteze medii de 65-80 km/h, cu unele rafale de 100-130 km/h, care pot fi mai severe în regiunile de coastă, iar în restul teritoriului Irlandei vântul va avea viteze medii de 50-65 km/h, cu intensificări pe alocuri de până la 100 km/h. Pe cale de consecinţă, vântul puternic şi ploaia torenţială vor conduce la inundaţii de coastă.

 

Alerta este în vigoare pentru perioada 3 octombrie, ora 18:00 - 4 octombrie, ora 3:00.

 

Mai multe informaţii pot fi regăsite pe site-ul Serviciului local de Meteorologie la adresa web: http://www.met.ie/nationalwarnings/default.asp#.

 

MAE menţionează că, până în prezent, aeroportul Dublin nu a emis avertizări cu privire la posibile perturbări ale zborurilor. Cetăţenii români care călătoresc înspre sau dinspre Irlanda pot verifica actualizările postate pe site-ul aeroportului, la adresa: https://www.dublinairport.com/latest-news.

 

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Dublin: +35316681150; +35316674318; +35316674325, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Irlanda: +353864684351.

 

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet https://dublin.mae.ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro.

 

Totodată, MAE anunţă că autorităţile locale din Grecia au transmis o prognoză de fenomene meteo intense, pentru joi, în regiunea Aitoakrnania: averse puternice însoţite de fenomene meteo extreme: grindină, descărcări electrice, vânt etc; regiunea Rodopi: averse şi intensificări puternice ale vântului.

 

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României în Republica Elenă: +302106728879 şi cel al oficiului consular la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCR) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României la Atena: +306978996222 şi cel al Consulatului General al României la Salonic: +306906479076.

 

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro, www.marinetraffic.com, http://salonic.mae.ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi aminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

 

 

 

 

Sursa: www.news.ro