ANAF a confirmat oficial că, pe 20 august, a vândut la licitaţie fostul sediul al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), confiscat de la Dan Voiculescu în baza sentinţei de condamnare la 10 ani de închisoare din 8 august 2014. ANAF precizează că a obţinut suma de 43 de milioane de lei, adică 9 milioane de euro fără TVA (51 de milioane de lei cu TVA, adică peste 10 milioane de euro) pe cei 29.220 de metri pătraţi din strada Gârlei din Băneasa.

 

Fiscul nu precizează numele cumpărătorului, ci doar că a vândut ”singurului participant la licitaţie”. Surse din piaţa media au declarat , încă de acum două sătpămâni, că vânzarea fostului sediu ICA s-a făcut către Antena Group. În aceeaşi zi, Dan Voiculescu a confirmat pe blogul personal că a răscumpărat fostul sediu ICA contra sumei de 9 milioane de euro şi a încercat să insinueze că a fost condamnat pentru că ar fi furat un imobil în valoare de 60 de milioane de euro pe care, acum, el l-a răscumpărat doar cu 9 milioane de euro. Ce nu a mai spus mogul Antenelor este că Fiscul mai are de vândut trei imobile confiscate de la el – turnul Grivco, fosta redacţie a Antenei 3 şi un teren tot în strada Gârlei din Băneasa-, doar că procedura trenează tocmai din pricina litigiilor deschise în instanţă de companiile controlate de familia lui.

 

Antena Group a făcut o afacere foarte bună. Iniţial, ANAF şi ANABI (Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate) au solicitat peste 76 de milioane de lei fără TVA pentru fostul sediul ICA, însă preţul a fost redus, fiind a patra licitiaţie. Vezi aici mai multe detalii.

 

Potrivit unor anunţuri pe internet, pe piaţa liberă, metrul pătrat în Băneasa, pe strada Gârlei, se vinde cu 420-500 de euro. Or, Antena Group a cumpărat de la ANAF la un preţ de 308 euro fără TVA (342 euro cu TVA).

 

Cât s-a recuperat până acum din prejudiciul de peste 60 de milioane de euro şi din produsul infracţional de peste 20 de milioane de euro, în total peste 80 de milioane de euro

 

Suma de 9 milioane de euro fără TVA obţinută de Fisc se adaugă la suma deja recuperată în acest dosar. G4Media.ro arăta în ianuarie că ANAF recuperase doar 8,7 milioane de euro din totalul de peste 80 de milioane de euro, prejudiciul stabilit prin sentinţa defintivă de condamnare şi produsul infracţional. În iulie, Adevărul arăta că, de la începutul anului, statul mai recuperase doar 10.000 de euro de la Voiculescu în contul prejudiciului uriaş.

 

Suma obţinută din vânzarea fostului sediu ICA nu se scade din prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul ICA. Potrivit judecătoarei Camelia Bogdan, cea care a pronunţat sentinţa definitivă de condamnare, şi a unor surse din cadrul ANAF, verdictul din 8 august 2014 a avut două componente pe latura civilă (privind banii): recuperarea prejudiciului de peste 60 de milioane de euro şi

confiscarea produsului infracţional (bunurile pe care Voiculescu le-a dobândit cu banii furaţi de la stat), evaluat la peste 20 de milioane de euro.

 

Produsul infracţional e compus din 4 imobile confiscate de la Dan Voiculescu, dar nevalorificate încă din cauza litigiilor deschise de mogulul Antenelor (cu excepţia fostului sediu ICA vândut pe 20 august): fostul sediu al Antenelor din Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, turnul Grivco, un teren din strada Gârlei 1B şi fostul sediu ICA din strada Gârlei 1D (vândut Antenei Group).

 

Potrivit Cameliei Bogdan şi surselor ANAF, sumele obţinute de stat din valorificarea produsului infracţional, adică a celor 4 imobile confiscate de la Dan Voiculescu, nu se scad din valoarea prejudiciului de 60 de milioane de euro. Practic, în total, statul are de recuperat de la Dan Voiculescu peste 80 de milioane de euro.

 

Omul lui Dragnea şi Vâlcov de la ANAF a renunţat la imobil pentru Direcţia Generală a Vămilor. De asemenea, potrivit site-ului ANABI, fostul sediu ICA a fost solicitat de ANAF în cadrul unei proceduri de reutilizare publică pentru a fi folosit ca sediu de către Direcţia Generală a Vămilor. Pe 13 mai 2019 însă, ANAF condusă pe atunci de Mihaela Triculescu, omul lui Darius Vâlcov şi Liviu Dragnea, a renunţat, fără explicaţii, la cererea de solicitare a fostului sediu ICA.

 

Context. Voiculescu a fost găsit vinovat pentru privatizarea frauduloasă a fostului Institut de Cercetări Alimentare (ICA). El a pus mâna pe terenuri şi clădiri în valoare de 60 de milioane de euro plătind doar 100.000 de euro. Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare. A fost încarcerat în august 2014 şi eliberat în iulie 2017.

 

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro