Casa Naţională de Sănătate anunţă că platforma informatică este indisponibilă, joi dimineaţă. Nu se ştie pentru cât timp. Anunţul Casei vine după ce medicii de familie s-au plâns că, din nou, nu pot activa cardurile pacienţilor. O problemă cu care se confruntă frecvent.

 

Medicii de familie se plâng că avariile sistemului au loc tot mai des şi cer autorităţilor să ia măsuri. În această dimineaţă, CNAS a recunoscut că sistemul nu funcţionează.

 

Contactaţi de Digi24, reprezentanţii Casei nu au putut să spună cât va fi indisponibil platforma informatică.

 

Medicii pot să prescrie reţete în continuare, însă în modul offline, asta înseamnă că pot fi validate într-o lună. 

 

Sistemul informatic a costat 100 de milioane de euro, motiv pentru care ministrul sănătăţii a declarat zilele trecute că nu va renunţa la el.

 

Valentin Boldea, un medic de familie în Galaţi, a declarat pentru Digi24 că, în astfel de momente, medicii fie aleg să trimită pacienţii acasă şi sunt reprogramaţi „ceea ce nu este de dorit, pentru că astfel ar exista problema în asigurarea medicaţiei bolnavilor cronici şi asigurarea tratamentelor bătrânilor şi a copiilor în situaţii acute de boală”, sau lucrează în sistem offline „cu riscul de a ni se imputa ulterior sumele aferente medicaţiei prescrise”.

 

„Când lucrăm offline nu putem verifica calitatea de asigurat al pacienţilor”, a precizat el.

 

Comunicatul CNAS:

„Urmare a unor probleme tehnice, care au condus la întreruperi în funcţionarea Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă/se eliberează în regim off-line până la remedierea indisponibilităţii PIAS.

Pentru transmiterea şi validarea serviciilor acordate sunt aplicabile dispoziţiile art. 207-210 din H.G. 140/2018 şi ale art. 39 – 42 din H.G. 155/2017:

- serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate/eliberate off-line în perioada 05 iulie 2019 şi până la remedierea PIAS,  vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activităţii lunii iulie 2019.

- serviciile de îngrijiri la domiciliu/paliative la domiciliu acordate off-line în perioada 24 iunie 2019 şi până la remedierea PIAS,  vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activităţii lunii iunie/iulie 2019, după caz.

- raportarea lunară a serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale acordate/eliberate în luna iunie 2019, se va efectua în cursul lunii iulie 2019, după remedierea PIAS.

 

În acest sens, pentru perioada/perioadele în care au fost constatate întreruperi în funcţionarea PIAS, preşedintele CNAS va emite Ordin, conform prevederilor legale mai sus menţionate, care se publică pe pagina de web a CNAS.”

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro