Din acest an, paşapoartele româneşti au design nou şi conţin elemente de siguranţă suplimentare care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale. Datorită acestor noi elemente de siguranţă, documentele de călătorie româneşti vor fi printre cele mai sigure la nivel internaţional, fiind extrem de greu de contrafăcut.

Este important să ştiţi că:

  • nu trebuie să vă schimbaţi paşapoartele valabile pe care le aveţi;
  • costul paşaportului rămâne acelaşi;
  • puteţi utiliza platforma de programare online www.epasapoarte.ro, care este disponibilă pentru toate serviciile de paşapoarte din ţară;
  • valabilitatea paşaportului simplu electronic este de 10 ani, iar eliberarea acestuia se face în maxim 10 zile lucrătoare.

Au fost modificate şi condiţiile în care se poate obţine paşaportul simplu temporar care este valabil 12 luni. Acesta se eliberează, într-un termen ce nu poate depăşi 3 zile lucrătoare, doar în situaţii de urgenţă (de sănătate, familiale sau profesionale) justificate cu documente.

Documentele acceptate pentru motive de sănătate sunt cele emise de autorităţi medicale, care consemnează nevoia procurării unei medicaţii din străinătate sau necesitatea efectuării unui tratament, a unor investigaţii sau proceduri medicale.

Pentru motive familiale, solicitanţii pot să prezinte documente din care rezultă că o persoană din familie se află într-una din următoarele situaţii:
– necesitatea de a urma un tratament sau de a efectua investigaţii sau proceduri medicale în străinătate;
– stare de arest, proces judecătoresc, accident, deces, etc.

Justificarea motivelor profesionale se face cu documente emise de entităţi din ţară sau străinătate, care demonstrează necesitatea şi urgenţa deplasării solicitantului în afara ţării, în contextul exercitării atribuţiilor sale profesionale, participării la cursuri, conferinţe sau seminarii.

Aplicaţia on-line ,,status paşaport”, vă permite să vedeţi data exactă la care puteţi ridica paşaportul de la ghişeu. Link-ul către aplicaţie este disponibil pe platforma www.epasapoarte.ro, pe site-ul www.pasapoarte.mai.gov.ro şi pe site-urile instituţiilor prefectului, în pagina dedicată serviciilor de paşapoarte.

Sursa: MAI