Consiliul Local al municipiului Galaţi a adoptat un regulament prin care o serie de activităţi sunt restricţionate sau chiar interzise pe domeniul public. Printre activităţile vizate de regulament se numără uscatul rufelor, bătutul covoarelor şi plimbatul câinilor, dar sunt reglementate şi alte lucruri, precum întreţinerea faţadelor imobilelor, curăţarea de zăpadă a trotuarelor aferente proprietăţilor samd.

Documentul se întinde pe mai bine de 25 de pagini şi cuprinde un set amplu de reguli (care vizează atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice), precum şi sancţiunile pe care le riscă cei care încalcă normele stabilite de aleşii locali.

Vizaţi nu sunt doar cetăţenii, ci şi asociaţiile de proprietari.

Spre exemplu, amenzi între 500 şi 2.500 lei se dau pentru pentru neafişarea la loc vizibil, la parterul fiecărei scări de bloc a tabelului cu toţi proprietarii sau chiriaşii precum şi a numărului de persoane din fiecare apartament, dar şi pentru neafişarea la loc vizibil a graficului cu orele de odihnă, când sunt interzise activităţile care pot deranja liniştea şi ordinea locatarilor. De asemenea, se sancţionează la fel şi neîntreţinerea în bune condiţii a instalaţiilor comune proprii clădirii (ascensor, instalaţii de alimentare cu apă, de canalizare, instalaţii de încălzire centrală, etc).

Aceleaşi amenzi vor primi şi cei care nu-şi repară şi vopsesc gardurile şi porţile, cei care nu întreţin faţadelor de la magazine, chioşcuri sau tonete, ori cei care nu întreţin tâmplăria şi nu înlocuiesc geamurile sparte la faţadele orientate spre domeniul public. Constituie contravenţie şi neîmprejmuirea şi nesalubrizarea terenurilor deţinute cu orice titlu. Cu alte cuvinte, risti amendă şi dacă ai mizerie în curte.

Regulamentul este aplicabil în întreg oraşul şi prevede amenzi usturătoare şi pentru scăldatul în fântânile arteziene sau pentru grătarele făcute printre blocuri. Poliţiştii locali din Galaţi - cei responsabili cu verificarea respectării normelor - s-au pus deja pe dat amenzi.