Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, marţi, că Ambasada României în Republica Moldova s-a autosesizat cu privire la existenţa unui grup de cetăţeni români care, luni, au dorit să intre pe teritoriul Republicii Moldova şi nu au fost lăsaţi, Poliţa de Frontieră a Republicii Moldova prcizând că aceştia perurbă liniştea publică.


“Menţionăm că aceasta a fost o decizie a autorităţilor Republicii Moldova, iar Ambasada României la Chişinău urmăreşte ca în dialogul cu autorităţile din Republica Moldova drepturile cetăţenilor români să fie respectate, în conformitate cu reglementările interne din acest stat şi obligaţiile internaţionale ale Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

MAE spune că, din punctul de vedere al autorităţilor de frontieră române, grupul de persoane care s-a prezentat luni la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa nu a perturbat în niciun fel ordinea şi liniştea publică şi nici nu a adus atingere regimului juridic al frontierei de stat.

Poliţia de Frontieră din Republica Moldova spunea, luni, că le interzice cetăţenilor români care fac parte din Marşul Unirii trecerea frontierei de stat, motivul fiind ”perturbarea ordinii publice în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere”.

Participanaţii la Marşul Centenarului au plecat pe 1 iulie din Alba Iulia şi ar urma să parcurgă în total, pe jos, 1.300 de kilometri, iar pe 1 septembrie au stabilit să ajungă în Republica Moldova.

Traseul este împărţit în 11 etape şi în fiecare etapă vor participa cel puţin 100 de persoane, spun organizatorii. Fiecare grup de oameni va preda următorului Flacăra Unirii sub forma unei ştafete.