Românii ocupă loc fruntaş în topul celor mai mari băutori de alcool din lume. Un studiu realizat în perioada 1990 – 2016 arată cum a evoluat consumul de alcool în 195 de ţări.

Cu un total de 2,4 miliarde de persoane din intreaga lume care consumă cu regularitate alcool, Institutul de Metrologie si Evaluare a Sănătăţii (IHME) de la Universitatea din Washington arată că un sfert dintre acestea sunt femei si 39% bărbaţi, scrie romania-insider.com.

Cercetătorii au comparat consumul de alcool şi efectele sale la persoane din 195 de ţări, în perioada 1990 - 2016.

Potrivit studiului, bărbaţii din România sunt cei mai mari băutori din lume, cu o medie de 8,2 băuturi pe zi. Când vine vorba de femei, ucrainencele se află în top cu 4,2 băuturi pe zi. Danemarca este ţara cu cei mai mulţi consumatori de alcool, 95,3% dintre femei şi 97,1% bărbaţi, în timp ce Pakistanul are cei mai puţini băutori de sex masculin - 0,8%, iar Bangladesh - cei mai puţini consumatori de alcool - 0,3%.

Cercetarea contrazice şi studiile anterioare care sugerau că unul sau două pahare de vin ar putea aduce anumite beneficii sănătăţii, oamenii de ştiinţă spunând că nu se pune problema ca alcool să fie sănătos. Aceştia confirmă că alcoolul a dus la moartea a 2,8 milioane de persoane în 2016.