Peste 3.200 de cazuri noi de tulburări din spectrul autist la copii au fost înregistrate în 2013, iar în 2012 erau 6.800 de pacienţi, dar numărul ar putea fi mult mai mare, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

"Unu din o sută de copii se nasc cu tulburări din spectrul autist. În 2013 au fost peste 3.200 de cazuri noi, iar la nivel naţional, în 2012, erau înregistrate în total 7.800 de cazuri. Estimările noastre sunt că numărul este mult mai mare. De aceea insistăm pe depistarea timpurie, care creşte cu 50 la sută şansele de recuperare a copilului", a spus ministrul Sănătăţii, la deschiderea Conferinţei Internaţionale ABA organizată de Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată şi Asociaţia Help Autism.

Nicolae Bănicioiu a precizat că prin contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2014-2015 a fost crescut de la 90 la 150 punctul pentru depistarea precoce şi screening-ul în tulburările din spectrul autist.

Astfel, potrivit noilor prevederi, în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, punctajul aferent serviciilor de sănătate conexe actului medical care pot fi raportate de medicul de specialitate ce le-a solicitat nu poate depăşi 90 de puncte în medie pe zi, la fel ca şi în prezent, cu excepţia medicului de specialitate psihiatrie pediatrică, pentru care punctajul nu poate depăşi 150 de puncte în medie pe zi.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că din acest an va fi decontat şi serviciul de kinetoterapie de grup pentru aceşti copii, dar şi pe aparatele speciale pe care trebuie să lucreze.

Bănicioiu a adăugat că numărul de specialişti este încă deficitar, la fel ca şi numărul de psihiatri pentru copii, de aceea se fac eforturi pentru pregătirea specialiştilor de care este nevoie.

Data de 2 aprilie a fost stabilită în 2007 de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite ca Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. În fiecare an, pe 2 aprilie, clădiri reprezentative din mai multe ţări ale lumii se iluminează în albastru.

În Bucureşti, Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria au fost iluminate în albastru, în noaptea de joi spre vineri, în semn de solidaritate cu persoanele diagnosticate cu autism.

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care apare, adeseori, la naştere sau la vârsta de 18 luni - doi ani a copilului. Autismul este un sindrom comportamental caracterizat prin dificultăţi în comunicare şi limbaj, comportamente stereotipe, repetitive, autostimulări. Statisticile arată că autismul apare mai des la băieţi decât la fete, proporţia fiind de 4 la 1 şi este întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie şi nivel intelectual.