Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi Alumnus Club pentru UNESCO a organizat în parteneriat, miercuri 20 iunie, la Palatul Parlamentului, evenimentul de lansare a proiectului Future Folk, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Primăria Capitalei prin Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti şi Comisia Naţională a României pentru UNESCO. Evenimentul se desfăşoară sub Înaltul patronaj al Camerei Deputaţilor şi se bucură de sprijinul a numeroşi parteneri.

Gazda evenimentului a fost Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, iar moderator a fost Daniela Popescu, preşedintele Alumnus Club pentru UNESCO. În deschidere, actriţa Maia Morgenstern a susţinut un recital extraordinar de poezie. Punctul de atracţie al evenimentului l-a reprezentat colecţia de design vestimentar creată special pentru acest eveniment de designerul Carmen Emanuela Popa, colecţie care a fost lansată printr-o prezentare – performance, însoţită de un film de atmosferă al proiectului.

Iniţiativa este adresată în special tinerilor şi are ca obiectiv general revitalizarea şi promovarea patrimoniului cultural imaterial al României, punând în valoare prin design contemporan o piesă esenţială a acestuia – costumul tradiţional. Nu numai costumul românesc, ci şi costumele tradiţionale specifice minorităţilor naţionale din toate zonele României.

Diversitatea constituie o resursă inepuizabilă de inovaţie şi creativitate, de progres, într-o societate în care dialogul între etnii şi culturi este real – acesta este mesajul proiectului. Colecţia de design vestimentar creată de Carmen Emanuela Popa, un produs cultural original şi avangardist, este ea însăşi o invitaţie la comunicare,  înţelegere şi solidaritate între oameni.

Proiectul Future Folk se desfăşoară în perioada 1 februarie – 20 septembrie 2018.