Tibi Uşeriu a câştigat maratonul Arctic Ultra 6633 pe când în România abia se făcea de miezul nopţii. Cine e însă Tibi Uşeriu şi cum a devenit omul care a dus drapelul României acolo unde alţii nici nu visau?

Tibi Uşeriu şi-a rezumat succesul recent printr-un mesaj simplu, puternic: „Nu contează că unele lucruri se repetă. Ele nu sunt niciodată la fel”. Pentru a treia oară, românul a câştigat Arctic Ultra 6633. Cursa pe care Tibi Uşeriu a câştigat a avut 617 kilometri şi a terminat-o în şapte zile şi cateva ore, în condiţiile în care cursa a fost foarte dură, peste o treime din traseu desfăşurându-se pe un fluviu îngheţat, Ice Road. De altfel, este una dintre cele mai aspre competiţii, derulată la temperaturi de -30 până la -50 de grade. În cele zece ediţii organizate până în prezent, mai puţin de 40 de participanţi au reuşit să o finalizeze, iar la această a zecea cursă aniversară, au existat 16 abandonuri din totalul de 23 de concurenţi înscrişi iniţial, scrie playtech.roEste remarcabil că Uşieru a terminat întrecerea cu un avans considerabil, de peste 80 de kilometri, faţă de al doilea concurent clasat, după ce a reuşit să preia conducerea încă de la început. Alături de Tibi Uşieru, pe 8 martie au mai luat startul trei români: Avram Iancu, Floretina Iofcea şi Polgar Levente

După statusul de mai sus, publicat de românul cîştigător pe Facebook, Tibi Uşeriu a explicat mai multe pentru Tăşuleasa Social, asociaţie de mediu admintrată de fratele său, Alin Ulhmann Uşeriu – cea mai importantă asociaţie din România dedicată salvării pădurilor.

„Mă bucur c-am terminat-o. Îi mult, mult mai grea decât ce-o fost înainte. Deci ultima parte, asta de 160 de kilometri, îi numai urcări şi coborâri, exact ca prima, după aia aproape 300 de kilometri de ice-road, ceea ce m-o mâncat”, a detaliat Tibi Uşeriu.

Odată cu această victoriei, Tibi Uşeriu a devenit singurul din lume cu trei titluri la activ. Ultimii trei ani au fost ai săi şi aşa a intrat în istoria maratonului Arctic Ultra 6633.

Tibi Uşeriu, românul care a ajuns din interlop vedetă internaţională

La începutul lui 2017, maratonistul şi-a publicat autobiografia. În carte, el a povestit trecutul mai puţin glorios decât prezentul. A primit o condamnare la 23 ani de închisoare, pentru jafuri armate comise în Germania şi Austria şi tentativă de omor. A fost şi garda de corp a unui interlop care avea legături cu mafia sârbă.

Tibi Uşeriu şi-a intitulat cartea „27 paşi”. E dimensiunea curţii în care, pe când era deţinut, şi-a petrecut viaţa. În primii ani a fost ţinut la izolare, a consemnat Digi24.

Tibi Uşeriu susţine însă că faptele descrise în carte, şi pentru care a fost condamnat, au fost în urmă cu mai bine de 20 de ani. A primit o condamnare de 13 ani în Germania şi una de aproape 10 ani în Austria. În urma unei decizii europene, cele două au fost cumulate şi i s-a impus să ispăşească pedeapsa cea mai grea, de 13 ani.

Tibi Uşeriu a ieşit din închisoare după 10 ani

În „cariera” de interlop, Tibi Uşeriu era poreclit „Românul”. „Americanul” şi „Germanul” completau o echipă de jefuitori profesionişti. Banda asta a spart magazine de bijuterii în Austria şi a derulat diverse hold-up-uri, în Germania, asupra unor maşini care transportau casete cu bani.

După două evadări spectaculoase şi o lungă prezenţă în topurile Interpolului, Uşeriu a fost prins. „Îmi asum de pe acum. Asta cu puşcăria e bucata din poveste care pe mulţi îi va pune gânduri. Nu are nimic eroic. Nu are nimic romantic. E un episod dur şi îngrozitor de trist”, a mărturisit el într-un interviu pentru PressOne.

La ieşirea din închisoare, pe aeroportul din Bucureşti, pe Tibi Uşeriu l-a aşteptat fratele său, Alin. I-a spus că-i pune la dispoziţie munţii din zona Bistriţei ca să uite de ceea ce a fost, prin intermediul asociaţiei Tăşuleasa Social, funţională de mai bine de 15 ani şi în care i-a şi cerut să se implice. De alergare, Tibi Uşeriu s-a apucat doar de câţiva ani. Şi a devenit unul dintre cei mai buni alergători de anduranţă în curse extreme şi organizează anual maratonul Via-Maria-Theresia.

SURSA: https://playtech.ro/