România a cerut oficial ajutorul ţărilor din UE şi NATO pentru criza de imunoglobulină, ministrul Sănătăţii Sorina Pintea anunţând că i-a comunicat şi prim-ministrului că va activa această procedură. Demersurile pentru achiziţionarea imunoglobulinei vor fi realizate de către Compania Naţională „UNIFARM” SA, care va acoperi şi costurile.
"Este o solicitare de ajutor prin mecanismul de protecţie civilă pe care l-am activat în această seară pentru aprovizionarea cu imunoglobulina necesară pacienţilor noştri. Această solicitare a noastră se publică într-un sistem electronic al mecanismului de protecţie civilă, iar statele care sunt conectate îşi iau datele şi ne transmit eventualele cantităţi pe care le pot disponibiliza pentru ţara noastră", a spus Sorina Pintea la Digi 24.
Ea a precizat că demersul său a fost determinat de lipsa imunoglobulinei de pe piaţă şi de faptul că pacienţii au rămas fără medicament.
"Am făcut toate eforturile necesare pentru a rezolva această problemă. Statul român a suspendat clawback pentru acest produs pentru o perioadă de doi ani şi totuşi nu s-a întâmplat nimic, pe 6 februarie am anunţat că vom apela şi la acest mecanism. Pentru martie nu se preconizează să intre nicio fiolă, iar în aprilie am ceva promisiuni, dar nu mai cred. Prin urmare l-am informat pe primul ministru şi am primit acceptul să declanşăm această procedură. Această procedură este o alertă la nivel european, prin care se solicită medicamentul pentru România”, a declarat ministrul.
Ministerul Sănătăţii a precizat apoi într-un comunicat că a luat deciza de a declanşa Mecanismul European de protecţie civilă pentru asigurarea cantităţii de imunoglobulină necesară pentru tratamentul populaţiei, având în vedere discontinuităţile apărute începând de anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină umană. Deciza a fost aprobată de premierul României.
"Declanşarea acestui mecanism se realizează în baza Deciziei nr. 1313/2013 a Parlamentului şi Consiliului European, în vederea asigurării cantităţii necesare de imunoglobulină umană pentru tratamentul pacienţilor români. Minsterul Sănătăţii a informat Punctul Local Naţional al Mecanismului European de protecţie civilă din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă despre această decizie şi despre necesitatea ca această instituţie să solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea în România a cantităţilor de imunoglobulină disponibile în alte state europene", menţionează ministerul, adăugând că demersurile pentru achiziţionarea imunoglobulinei vor fi realizate de către Compania Naţională „UNIFARM” SA, care va acoperi şi costurile.
Ministerul Sănătăţii a explicat că discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate de retragerea de pe piaţă a producătorilor care asigurau peste 80% din necesar.
"În ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătăţii în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulină prin adoptarea de către Guvernul României a Ordonanţei de urgenţă nr. 100 /2017 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, de scutire de la plata contribuţiei trimestriale a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în prezent continuă criza de imunoglobulină pe piaţa din România, cu impact vital asupra vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu imunodeficienţe primare, boli auto-imune, boli neurologice etc", menţionează MS.
În urmă cu o lună Sorina Pintea anunţa că a primit garanţia distribuitorilor că în luna aprilie vor mai fi trimise alte 1.000 de doze de imunoglobulină.
România a activat mecanismul de protecţie civilă, cerând oficial ajutorul ţărilor din UE şi NATO pentru criza de imunoglobulină
6 martie 2018

Din aceeaşi categorie:
Judecătoarea din dosarul ICA vrea să plece la Comitetul Moneyval, de la Consiliul Europei
(14 august 2014)
109 vizualizări
245 de noi cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19, in Romania!
(14 mai 2020)
105 vizualizări
ANPC a închis restaurantele McDonalds şi KFC din Piaţa Romană din Bucureşti
(5 ianuarie 2023)
176 vizualizări
Ministerul de Externe a emis o atenţionare de călătorie în Mexic, după ce sute de români au fost reţinuţi zilele trecute în Cancun: Amânaţi sau evitaţi călătoriile, până la clarificarea situaţiei.
(4 februarie 2021)
89 vizualizări
MAE anunţă că procedura de tranzit pe teritoriul Bulgariei a fost simplificată. Noua reglementare elimină obligativitatea informării misiunilor diplomatice. Cetăţenii vor avea nevoie de declaraţie pe proprie răspundere.
(22 mai 2020)
117 vizualizări
Autorităţile din Italia au încurcat sicriul cu trupul unui bărbat din Vâlcea mort în cutremur; au trimis un italian în locul românului
(18 septembrie 2016)
91 vizualizări
Elevii, preşcolarii şi studenţii se întorc la şcoală
(5 decembrie 2016)
587 vizualizări
MAE recomandă turiştilor români din Spania, Franţa şi Germania să revină „de urgenţă” acasă
(12 martie 2020)
635 vizualizări
CNAS: Peste 10,7 milioane de asiguraţi au primit cardurile naţionale de sănătate
(7 noiembrie 2014)
50 vizualizări
Nesimţirea doboară şi munţii. Asfaltul a adus mizeria în mijlocul naturii
(5 septembrie 2015)
106 vizualizări
Atenţie! Ceaţă şi polei în 10 judeţe!
(24 noiembrie 2016)
51 vizualizări
Cod galben de caniculă în 10 judeţe din ţară. Temperaturile vor ajunge până la 38 de grade
(8 iulie 2021)
65 vizualizări
Barroso: „România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru Schengen”
(15 septembrie 2013)
87 vizualizări
Indemnizaţia de creştere a copilului, plătită dacă persoana dovedeşte întreruperea unei activităţi
(20 august 2015)
155 vizualizări
Angajatorii din sănătate au suspendat contractele a 40.000 de angajaţi. În top sunt clinici şi spitale private, ca Regina Maria, MedLife, Sanador, Polisano, Monza, dar şi spitale de stat, precum Elias sau Marius Nasta
(30 aprilie 2020)
416 vizualizări
Inima Reginei Maria, mutată la Pelişor, printr-un drum simbolic şi în memoria victimelor incendiului din Capitală
(3 noiembrie 2015)
281 vizualizări
Carrefour retrage de la comercializare 20 de sortimente de îngheţată marcă proprie, din cauza prezenţei peste limita admisă a oxidului de etilenă în compoziţie.
(2 august 2021)
62 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

În zilele noastre, este ușor să pariezi pe meciuri de fotbal live și pe zeci de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole