Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 a explicat în cursul serii de joi, de ce România se confruntă din nou cu o criză sanitară, ajungând să fie înregistrate 12.000 de infectări noi pe zi. Medicul Valeriu Gheorghiţă face apel la cetăţeni cu privire la respectarea regulilor de protecţie şi a restricţiilor, oferind mai multe informaţii despre ce se întâmplă cu persoanele vaccinate care se infectează cu virusul nemilos.

 

România se confruntă cu o variantă de virus extrem de virală

Potrivit medicului Gheorghiţă, în România este vaccinată anti-Covid-19 sau imunizată prin boală, aproximativ jumătate din populaţie, un procent insuficient pentru a învinge virusul. Astfel, pentru a putea fi în siguranţă şi a avea o imunitate colectivă puternică, şeful CNCAV susţine că este nevoie de vaccinarea a peste 70% din populaţie, lucru pentru care autorităţile şi medicii luptă să se împlinească.

 

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 confirmă faptul că România se confruntă cu o variantă extrem de contagioasă de virus, iar din păcate, rata de pozitivare a testelor creşte zilnic, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă pentru toată lumea.

 

„Această variantă virală cu contagiozitate mare (Delta – n.red.), cu circa 60% mai contagioasă faţă de varianta anterioară. În ultima lună avem o creştere exponenţială a cazurilor, iar azi (joi, 30 septembrie – n.red.) am depăşit 12 de mii de cazuri. Rata de pozitivare a testelor se menţine crescută. (…) Varianta Alpha, care a generat valul trei şi nu a fost aşa contagioasă”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, cu precizarea că „singura cale este să respectăm măsurile de prevenire a virusului, în paralel cu vaccinarea, care ne va asigura protecţia faţă de formele severe”.

 

Totul depinde de evoluţia virală, de probabilitatea de a apărea o variantă virală diferită de ce avem acum. Dacă nu aveam o variantă Delta, probabil că lucrurile stăteau altfel în România. Aveam valul patru, dar nu eram în situaţia aceasta. Acum, la nivel naţional, avem o imunitate de aproximativ 50%, fie prin vaccinare, fie prin trecere prin boală”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă, joi seară, la Marius Tucă Show.

 

De ce ne mai vaccinăm dacă tot ne infectăm?

O intrebare pe care multe persoane vaccinate şi-o pun este aceea privind eficienţa vacicnului, atâta vreme cât se pot infecta cu virusul nemilos şi mai mult, pot transmite către ceilalţi. Medicul Valeriu Gheorghiţă a făcut lumină în acest sens, reamintind faptul că vaccinul protejează persoanele de formele grave ale bolii, în timp ce transmiterea comunitară se face mult mai greu.

 

„Vaccinul ne protejează de formele severe de boală. Persoanele vaccinate au un risc mai mic de transmitere, conform studiilor”, a afirmat acesta, potrivit aceleiaşi surse.

 

În plus, medicul a transmis o informaţie neştiută de multă lume, mai exact este vorba despre faptul că persoanele vaccinate şi infectate cu Covid se vindecă mai rapid faţă de o persoană nevaccinată, care în plus, poate dezvolta şi forme grave.

 

„Persoanele vaccinate cu schemă completă se debarasează de virus mai repede, în circa 6 zile, conform unui studiu publicat săptămâna trecută. Persoanele nevaccinate scapă de virus în circa 14-16 zile”, a adpugat Valeriu Gheorghiţă.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro