Valabilitatea paşapoartelor electronice va fi extinsă de la 5 la 10 ani, pentru persoanele care au împlinit vârsta de 25 de ani, potrivit unui proiect de lege adoptat de Guvern, în şedinţa de joi.

Totodată, pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, paşaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani va fi valabil 5 ani.

”Noile reglementări vor avea ca efect principal fluidizarea activităţii serviciilor de emitere a paşapoartelor prin scăderea numărului de solicitări pentru eliberarea unor astfel de documente”, precizează Ministerul Afacerilor Interne.

Actul normativ aprobat de Guvern reevaluează, de asemenea, cadrul normativ care reglementează eliberarea paşaportului simplu temporar, care va putea fi emis doar în anumite situaţii de urgenţă obiective (determinate de motive de sănătate, familiale sau profesionale) în care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic. Urgenţa va trebui dovedită în momentul depunerii cererii de eliberare a paşaportului simplu temporar.

Pentru situaţiile în care se solicită eliberarea unui paşaport simplu temporar în scopul deplasării minorului în străinătate pentru studii sau concursuri oficiale organizate de instituţii străine, este eliminată obligaţia ca documentele doveditoare să fie avizate de o autoritate administrativă română.

Persoanele care, din orice motive, nu doresc eliberarea unui paşaport simplu electronic pot solicita un paşaport simplu temporar, care le va fi însă eliberat în intervalul în care se emite paşaportul simplu electronic.

Actul normativ reglementează, de asemenea, posibilitatea eliberării paşaportului şi în baza ordonanţelor preşedinţiale nedefinitive date în condiţiile Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, prin care instanţa a dispus cu privire la exercitarea autorităţii părinteşti ori prin care a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea paşaportului copilului.