Este lipsă acută de sânge în centrul de transfuzie din Maramureş, unde numărul donatorilor aproape că s-a înjumătăţit în ultima perioadă.

 

Medicii fac un apel disperat către populaţie şi au demarat mai multe campanii de recompensare a donatorilor. Pe lângă stimulentele financiare şi ziua liberă de la muncă, aceştia primesc prin tragere la sorţi device-uri inteligente.

 

Doar 15-16 oameni mai vin zilnic să doneze sânge, faţă de 28-30, media de anul trecut. Ca să asigure necesarul de sânge medicii îi sună pe donatorii care şi-au făcut un obicei din acest gest. Printre puţinii donatori, se numără cei care donează de zeci de ani, dar şi tinerii.

 

Tânără: “E gratis şi pot să-l dau şi să ajute. Se întâmplă de multe ori să fim şi sunaţi, dar după 3 luni de zile revin.”

 

Tânăr: “Ajuţi persoane care au nevoie de sânge şi te gândeşti poate că e cineva apropiat. E bine atât pentru alţii cât şi pentru tine.”

 

Fată: “Am venit cu intenţia de a dona, în primul rând pentru că e gratis şi dacă putem să ajutăm de ce nu am face-o.”

 

Bărbat: “Ajutăm semenii şi ne ajutăm şi pe noi.”

 

Pe lângă monitorizarea stării de sănătate, 7 tichete de masă, o zi liberă la locul de muncă şi reducere de 50% la transportul în comun, donatorii mai pot primi prin tragere la sorţi câte un ceas inteligent.

 

Daniela Veber, director Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureş: ″În prezent stocurile de sânge sunt insuficiente la nivelul judeţului Maramureş, Deocamdată avem stoc de urgenţă ceea ce nseamna ca suntem in prag critic cu stocurile de sange şi îndemn populaţia să vină să doneze.”

 

De luna viitoare, reprezentanţii centrului de transfuzii din Baia Mare vor extinde şi programul de muncă cu două ore.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro