România a intrat în colimatorul Comisiei Europeane (CE) pe probleme de calitate a aerului după ce a încălcat de mult termenele limită de rezolvare a problemei. “Există limite pentru o serie de poluanţi principali, precum dioxidul de azot (NO2) şi particulele în suspensie (PM10), care trebuiau atinse în 2010, respectiv 2005”, potrivit CE.
Conform specialiştilor, aceşti doi poluanţi- cheie pentru CE pot provoca boli pulmonare extreme de grave şi chiar şi cancer.
„Am solicitat această reuniune (cea de marţi, 30 ianuarie, în care România a primit un ultimatul de zece zile pentru rezolvarea problemei aerului, sub ameninţarea sesizării Curţii de Justiţie a UE CJUE- n.r.) privind calitatea aerului din trei motive: pentru a asigura protecţia cetăţenilor; pentru a clarifica faptul că lipsa unei îmbunătăţiri a calităţii aerului are consecinţe juridice şi pentru a le reaminti statelor membre că facem acest pas la sfârşitul unei lungi - unii ar spune chiar prea lungi - perioade în care am oferit sprijin, consiliere şi am formulat avertizări. Noi, Comisia, avem în primul rând o responsabilitate faţă de milioanele de europeni - tineri şi bătrâni, bolnavi şi sănătoşi - care sunt afectaţi de proasta calitate a aerului. Părinţii unui copil care suferă de bronşită sau fiica unei persoane cu o boală pulmonară doresc să simtă cât mai rapid o îmbunătăţire a calităţii aerului. Pentru ei sunt inutile nişte planuri de acţiune pe termen de 10-12 ani”, a arătat comisarul european Karmenu Vella, înainte de reuniunea de marţi în urma căreia am primit cartonaşul galben.
„România riscă să intre în procedura de infringement. În zece zile nu se poate face nimic”, este de părere Cristian Unteanu, corespondentul “Adevărul” la Bruxelles.
Ministrul Mediului a declarat recent că de vină sunt edilii oraşelor. „Potrivit legii, responsabilitatea calităţii aerului le revine, direct, primarilor, Ministerului Mediului revenindu-i doar cele ce privesc reglementarea şi monitorizarea acesteia", spunea ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. Cristian Unteanu crede însă că nu edilii sunt cei care vor fi traşi la răspundere. „Primăriile sunt numai actorii locali. Ministerul Mediului a purtat toată corespondenţa de atâţia ani cu reprezentanţii CE. Şi Ministerul Mediului este răspunzător pentru implementarea Directivei în domeniu”, a precizat Unteanu.
Conform ultimului raport publicat de Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), cel cu privire la starea mediului din România în anul 2016, concentraţiile de particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni, PM10, din aerul înconjurător sunt la un nivel mare în Bucureşti mai ales la staţiile B-6 Bucureşti şi B-7 Bucureşti.
Cele două staţii sunt situate în apropiere de Baloteşti şi Măgurele. Şi municipiul Iaşi stă rău. Cele mai afectate cartiere de poluare cu PM 10 sunt Păcurari, Alexandru cel Bun, Centru, Socola – Nicolina, Frumoasa şi Studenţesc (Tudor Vladimirescu), în aceste zone fiind şi cei mai mulţi locuitori ai oraşului. În plus, conform graficelor ANPM, nivelul de poluare este, destul de mare în Vâlcea şi Timiş.
Particulele în suspensie din atmosferă, sunt poluanţi proveniţi din cauze naturale (ca de exemplu antrenarea particulelor de la suprafaţa solului de către vânt, erupţii vulcanice etc) sau din surse precum: arderile din sectorul energetic, procesele de producţie (industria metalurgică, industria chimică etc.), şantierele de construcţii, transportul rutier, halele şi depozitele de deşeuri industriale şi municipale, sisteme de încălzire individuale, îndeosebi cele care utilizează combustibili solizi etc. Acestea supensii pot conţine particule de carbon (funingine), metale grele (plumb, cadmiu, crom, mangan etc.), oxizi de fier, sulfaţi, dar şi alte noxe toxice, unele dintre acestea având efecte cancerigene.
Din datele înregistrate de Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, cel puţin în 2016, în România, concentraţiile de dioxidul de azot (NO2) - un alt poluant pentru care suntem puşi la colţ de CE – au valori mari la staţiile Constanţa 1 (Bulevardul Tomis) şi Prahova 5 (strada Industriei, Ploieşti). Trebuie precizat că oxizii de azot provin în principal din arderea combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi în diferite instalaţii industriale, rezidenţiale, comerciale, instituţionale cât şi din transportul rutier.
Unde în România şi ce substanţe poluante a generat decizia UE de a deschide procedura de infringement
1 februarie 2018
- citeşte totul despre:
- romania,
- comisia europeana,
- aer,
- termen,
- infringement,
- particule,
- boala





Din aceeaşi categorie:
Operaţiune uriaşă a Poliţiei: percheziţii la mafia lemnului din 16 judeţe. Merg şi peste şefii de la ocoalele silvice
(28 septembrie 2022)
62 vizualizări
Stânci de sute de tone desprinse din Masivul Ceahlăul
(15 iunie 2021)
67 vizualizări
Premieră în România. Studenţii vor putea să studieze timp de un an într-un alt oraş
(26 mai 2015)
262 vizualizări
Bucureştiul a ajuns la o rată de incidenţă de 3,11 cazuri de coronavirus la mia de locuitori. În aproape toate judeţele, cu excepţia a trei, se înregistrează un trend ascendent al infecţiilor cu coronavirus.
(13 octombrie 2020)
153 vizualizări
Opt bărbaţi, trimişi în judecată pentru violarea unei fete de 14 ani / Ce spune Parchetul despre acest caz
(24 iunie 2021)
77 vizualizări
Amenzi mai mari, pentru şoferi, de la 1 ianuarie
(28 decembrie 2014)
107 vizualizări
Structura anului şcolar 2017-2018
(5 septembrie 2017)
246 vizualizări
Starea lui Alex Pascu, basist Goodbye to Gravity, s-a înrăutăţit. Familia vrea să-l mute în străinătate
(8 noiembrie 2015)
469 vizualizări
România, pe locul 2 în lume după Japonia la criza de personal. Tot mai multe companii se închid
(29 iunie 2018)
65 vizualizări
PNL intră în carantină, după ce un senator a fost confirmat cu COVID-19. Orban: Mă voi izola la Vila Lac 1
(13 martie 2020)
40 vizualizări
Codul galben de caniculă, prelungit, inclusiv în Prahova
(1 august 2016)
203 vizualizări
Solstiţiul de iarnă 2018. Când va fi cea mai lungă noapte din an
(21 decembrie 2018)
223 vizualizări
Poliţistul acuzat că a a agresat sexual doi copii şi-a recunoscut fapta, dar şi violul comis în 2012 asupra unei fetiţe de 7 ani
(9 ianuarie 2018)
756 vizualizări
Weekend călduros la munte
(12 octombrie 2014 - Răzvan BUNEA)
110 vizualizări
România impune restricţii în comerţul cu lapte şi produse lactate provenite din Bulgaria
(25 iunie 2016)
86 vizualizări
Meteorologii au extins Codul Galben de ger, valabil în întreaga ţară, până luni dimineaţa. Totodată, ANM a emis un Cod Portocaliu de ninsoare şi vânt în zona montană din 14 judeţe.
(11 februarie 2021)
166 vizualizări
Raluca Turcan: Între doi salariaţi cu aceeaşi funcţie din administraţia locală e o diferenţă de salariu de 10.000 euro anual
(21 aprilie 2021)
166 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

În zilele noastre, este ușor să pariezi pe meciuri de fotbal live și pe zeci de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole