Autovehiculele, indiferent de categoria din care fac parte, ar putea să circule legal prin localităţi cu viteze de până la 60 de km/h, potrivit unui proiect de lege înregistrat recent la Senat pentru dezbatere.

Măsura ar facilita traversarea localităţilor situate de-a lungul drumurilor naţionale şi europene şi vizează creşterea vitezei medii de deplasare pe drumurile din România şi reducerea duratei călătoriilor rutiere.

Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie de votul Parlamentului, de promulgare prin decret prezidenţial şi de publicare în Monitorul Oficial.

Potrivit acestui proiect de act normativ, viteza maximă de circulaţie a autovehiculelor în localitate ar putea creşte. Excepţie de la acestă măsură vor face oraşele şi municipiile, acolo unde limitele de viteză se pot stabili numai cu avizul poliţiei rutiere. Concret, viteza cu care s-ar putea circula pe drumurile naţionale şi europene din localităţi ar creşte de la 50 la 60 de km/h şi ar permite traversarea mai rapidă a acestor localităţi. Astfel, autovehiculele, indiferent de categoria lor, ar putea circula în localitate cu maximum 60 de km/h, dar doar dacă pe sectorul de drum pe care circulă nu a fost stabilită o altă limită de viteză.

Scopul reglementării este acela de a fluidiza traficul şi de a scurta perioadele petrecute de către şoferi la volan, scrie AvocatNet.ro. Măsura ar urma să vină în sprijinul transportatorilor şi investitorilor din România, care vor beneficia de un timp redus de transport al mărfurilor.